Trematocranus placodon

Regan, 1922
Trematocranus placodon, hane.
Foto: Patrik Hultqvist

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 23 cm
Minsta akvarievolym: 375 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Trematocranus placodon beskrevs ursprungligen av Charles Tate Regan år 1922 som Haplochromis placodon. Den har senare också varit klassificerad som Cyrtocara placodon.

Vad namnet betyder

Trematocranus är sammansatt av grekiskans ”trematos” (hål) och ”kranion” (skalle), med hänvisning till de stora sensoriska porerna på huvudet. Artepitetet placodon kommer från grekiskans ”placo” (flat) och ”odon” (tand), vilket beskriver de platta och breda tänderna som är anpassade för att krossa snäckskal.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Malawisjön, samt de övre delarna av Shirefloden och i Malombesjön. Typlokalen för arten är Domira Bay i Malawi.

Storlek och utseende

Trematocranus placodon är en relativt stor ciklid som kan bli upp till 23 cm. Kroppsformen är hög och robust med en mörkblå eller grå grundfärg. Könsmogna hanar får en mer intensiv blå-grön färg, och fenorna kan få gula eller orange toner. Honorna är något mindre och har mer dämpade färger. Båda könen har ett grundmönster med tre svarta fläckar på den övre delen av kroppen. Arten skiljer sig från andra arter i släktet genom sina platta, breda tänder och en högre kroppsform.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av snäckor och sniglar som Gabiella stanleyi, Bulinus nyassanus och Melanoides tuberculata. Arten har utvecklat starka svalgben och platta tänder för att kunna krossa snäckskal. Den har också likt Aulonocara känselsensorer på undersidan av huvudet för att kunna lokalisera föda i bottensedimentet. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel protein, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever oftast i grunda vatten, på djup upp till cirka 20 meter. Den är vanlig i vegetationsrika områden med Vallisneria, och i leriga miljöer där det finna tillgång till snäckor. Arten föredrar sedimentfria ytor där den kan hitta föda och bygga sina lekkratrar.

Akvarium

Ett akvarium för Trematocranus placodon bör rymma minst 375 liter och, och vara inrett med fin sand som bottenmaterial, med fria simytor samt med stenformationer som bildar gömställen och revirgränser. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter som Vallisnera för att efterlikna artens naturliga levnadsmiljö.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanarna bygger stora sandkratrar på botten, med en diameter på cirka 70 cm. Hanarna lockar honor till sina revir genom att visa upp sina färger och utföra parningsspel. Efter leken ruvar honan ägg och larver under cirka tre veckor. En normal kullstorlek är på mellan 20–50 yngel. Ynglen släpps ofta i vegetationsrika områden, där de får skydd mot rovdjur.

Allmänt

Trematocranus placodon är en storväxt ciklid som behöver gott om utrymme. Hanarna är aggressiva sinsemellan så det är lämpligt att hålla en grupp med en hane tillsammans några honor. Andra storväxta och fredliga malawiciklider är lämpligt sällskap. Det är lämpligt att välja sällskap som skiljer sig i utseende att minska aggressioner och undvika hybridisering. Artens naturliga födobeteende gör den lämplig som bekämpare av snäckor/sniglar i akvarium.
Trematocranus placodon, hane.
Foto: Patrik Hultqvist
Trematocranus placodon, hane.
Foto: Kristin Torgersen

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia