Tropheops sp. 'chilumba'

Tropheops sp. ’chilumba’, hane.
Foto: Daniel Härelind

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Tropheops sp. ’chilumba’ har tidigare också kallats Pseudotropheus tropheops ’red fin’ och Pseudotropheus sp. ’tropheops chilumba’. Inom akvariehobbyn kallas den ofta endast ”chilumba”.

Vad namnet betyder

Tropheops är sammansatt av latinets ”tropheus” (amma) och det grekiska ordet ”ops” (linknande), vilket syftar på likheten med släktet Tropheus från Tanganyikasjön. Handelsnamnet ”chiluma” syftar på Chilumba Harbour som en plats där arten är vanlig.

Utbredning

Tropheops sp. ’chilumba’ förekommer vid ett flertal platser längs Malawisjöns nordvästra kust mellan Mdoka och Maison Reef.

Storlek och utseende

Tropheops sp. ’chilumba’ är en stor art i släktet och kan bli upp till 15 cm. Könsmogna hanar är metalliskt blå med tydliga, framträdande vertikala band. De har ofta blodröda nyanser på de opariga fenorna samt på huvud och bröst. Honor är gula till beige, med kortare fenor och mindre tydliga äggfläckar än hanarna.

Foder

Den naturliga födan består främst av algpåväxt, så kallad aufwuchs. När den betar alger följer det även med en del små ryggradslösa djur som lever i algmattan. I akvarium är räkmix ett bra foder, som kan varieras med olika torrfoder, samt fryst foder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i turbulent vatten vid sedimentrika klippmiljöer och i övergångszonen mot sandbottnar, oftast på djup mellan 3 och 15 meter.

Akvarium

Ett akvarium på minst 350 liter rekommenderas för Tropheops sp. ’chilumba’. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer med många gömställen, vilka bör placeras så att flera revir kan bildas och konflikter minimeras.

Lek

En munruvare med en kullstorlek på mellan 15 och 40 yngel. Hanar håller revir med en diameter på cirka en meter vid en grävd grop intill eller under en sten och lockar till sig lekmogna honor. Leken sker i hanens lekgrop och honan ruvar i cirka tre veckor, under vilken tid hon drar sig tillbaka till en lugn och skyddad plats.

Allmänt

Tropheops sp. ’chilumba’ är starkt revirhävdande och aggressiv. Den hålls bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Om fler än en hane hålls krävs ett betydligt större akvarium än den rekommenderade minimistorleken. Arten kan hållas tillsammans med andra mbunas, men det är viktigt att välja arter som skiljer sig tydligt i utseende för att minska aggression och undvika hybridisering.

Denna mycket vackra malawiciklid, med sin blodröda hjässa, har blivit populär i akvariehobbyn.
Tropheops sp. ’chilumba’, hane.
Foto: Kevin Bauman
Tropheops sp. ’chilumba’, hona.
Foto: Kevin Bauman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia