Tropheus sp. 'red'

Tropheus sp. ’red’, Moliro.
Foto: Stefan Sjöberg

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderTropheini-gruppen
Max Storlek: 14 cm
Minsta akvarievolym: 375 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Tropheus sp. ’red’ är ett provisoriskt namn i väntan på att arten beskrivs vetenskapligt. Ett annat provisoriskt namn är Tropheus sp. ’ruber’. Olika handelsnamn förekommer för de många olika lokala färgvarianterna. Det finns flera olika handelsnamn inom akvariehobbyn som ”chilanga-moorii”, ”chimba-moorii”, ”kachese-moorii”, ”kiku-moorii” och ”röd moorii”.

Vad namnet betyder

Tropheus kommer från grekiskans ”trophos” (sjuksköterska), vilket syftar på att släktets munruvande beteende. Handelsnamnet ’red’ refererar till artens djupröda färger, särskilt i fenorna.

Utbredning

Arten förekommer längs Tanganyikasjöns sydvästra kust, från Lunangwa i Demokratiska Republiken Kongo till Chilanga (Nkamba Bay) i Zambia.

Storlek och utseende

Hanar av Tropheus sp. ’red’ blir upp till 14 cm, medan honor oftast är något mindre. Arten liknar Tropheus moorii, men saknar de små prickarna på huvudet. Honor och unga individer har tvärgående band på kroppen som oftast försvinner hos könsmogna hanar. Mönster och färger skiftar mellan olika populationer men fenorna är oftast djupröda.

Foder

I sin naturliga miljö är det en utpräglad algätare som betar algmattan från stenar, så kallad ”aufwuchs”. Tänderna är anpassade för att rycka loss och slita av algtrådar från klippor. Med algmattan får den också med en hel del små kräftdjur som lever i den. På grund av ett känsligt tarmsystem bör den ges ett till större delen vegetabiliskt foder. Räkmix med stor andel ärtor eller torrfoder avsett för växtätande fiskar är exempel på lämpliga foder.

Naturlig miljö

Arten lever i sten- och klippområden i den övre delen av sjön, där vattnet är turbulent och väl syresatt. Den hittas sällan på större djup än 10 meter och är vanligast i de översta 5 metrarna. Arten trivs främst i rena miljöer med minimalt sediment.

Akvarium

Akvariet bör rymma minst 375 liter och vara 1,5 meter långt. Inredningen ska erbjuda både fritt simutrymme och gömställen i form av stenformationer. Det är också viktigt med kraftig vattencirkulation eftersom den i naturen lever i turbulent vatten som är väl syresatt.

Lek

Tropheus sp. ’red’ är en maternal munruvare. Hanarna håller revir som de försvarar energiskt, medan honorna lever i grupper. Efter leken ruvar honan äggen och larverna i munnen i 3–4 veckor. När ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att skydda dem genom att ta in dem i munnen vid fara under ytterligare några veckor. Hanen deltar inte i vården av ynglen. Kullstorleken varierar mellan 5 och 20 yngel.

Allmänt

Tropheus sp. ’red’ trivs bäst i stora grupper med minst 15 individer. Könsfördelningen bör ha en tydlig övervikt av honor, gärna 3–6 honor per hane. Det är rekommenderat att börja med en stor grupp eftersom det kan vara svårt att introducera nya individer i en etablerad grupp. Exempel på lämpligt sällskap är hästnosar och Petrochromis.
Tropheus sp. ’red’, Kachese.
Foto: Tomas Gustavsson
Tropheus sp. ’red’, Ndole.
Foto: Göran Åstebro
Tropheus sp. ’red’, Ndole.
Foto: Göran Åstebro
Tropheus sp. ’red’, Kachese.
Foto: Tomas Gustavsson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia