Tyrannochromis macrostoma

Regan, 1922
Tyrannochromis macrostoma, Gome.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 35 cm
Minsta akvarievolym: 700 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Tyrannochromis macrostoma beskrevs ursprungligen av Charles Tate Regan år 1922 som Haplochromis macrostoma. Arten hänfördes under en till släktet Cyrtocara. Andra arter som synonymicerats med arten är Haplochromis maculiceps och Haplochromis polyodon.

Vad namnet betyder

Tyrannochromis kommer från grekiskans “tyrannos” (tyrann eller härskare), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet macrostoma kommer från grekiskans ”makros” (stor) och ”stoma” (mun), vilket refererar till artens stora mun.

Utbredning

Arten förekommer i hela Malawisjön. Typlokalen för arten är Domira Bay i Malawi.

Storlek och utseende

Tyrannochromis macrostoma är en av de större cikliderna i Malawisjön och kan bli upp till 35 cm. Honor är oftast mindre, med en medellängd på 24 cm, även om vissa individer i undantagsfall kan nå 30 cm .Arten kännetecknas av en långsträckt kropp och en mycket stor mun. Könsmogna hanar har en ljusblå kropp med gul buk, medan honor och ungfiskar är blekgula till silverfärgade med en mörkfärgad buk.

Foder

Den naturliga födan för Tyrannochromis macrostoma består främst av småfisk. Den jagar sitt byte genom att smyga sig på det med en säregen teknik: den vänder kroppen sidledes, sänker sig långsamt och attackerar sedan blixtsnabbt framåt. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är proteinrik räkmix och torrfoder samt frysfoder som krill och fiskbitar.

Naturlig miljö

Arten lever i mellanliggande miljöer som kombinerar sedimentrika och steniga områden. Arten förekommer i både grunt och djupare vatten, men undviker isolerade stenformationer.

Akvarium

Tyrannochromis macrostoma är en storvuxen art som behöver gott om utrymme, ett akvarium på minst två meter och 720 liter rekommenderas, för att trivas. Akvariet bör ha gott om fria simytor och en sandbotten där hanar kan bygga lekgropar, samt stenformationer för att efterlikna artens naturliga miljö. Hög filterkapacitet är viktigt eftersom rovciklider skräpar ner mycket när de äter.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanarna är territoriella under leksäsongen och bygger små, kraterformade lekgropar nära klippor. En lekmogen hona lockas till lekgropen där leken sker. Honorna ruvar ägg och larver i cirka tre veckor. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan vårda ynglen och tar in dem i munnen vid fara i upp till sex veckor. Honorna tar ibland hand om yngel från andra arter, vilket kan fungera som en distraktion för rovdjur.

Allmänt

Tyrannochromis macrostoma är en storvuxen snabbsimmare som behöver gott om plats för att komma till sin rätt, men med rätt förutsättningar är det en riktig juvel i akvariet. Tänk på att det är en rovfisk med mycket stor mun som inte ska hållas tillsammans med allt för små ciklider. Lämpligt sällskap är andra rovciklider med liknande storlek om temperament.
Tyrannochromis macrostoma.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia