Wallaceochromis humilis

Boulenger, 1916
Wallaceochromis humilis, Fria II hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 6.0 –
7.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Wallaceochromis humilis beskrevs ursprungligen som Pelmatochromis humilis av George Albert Boulenger år 1916. Arten har också varit placerad i släktet Pelvicachromis.

Vad namnet betyder

Wallaceochromis hedrar den brittiske forskaren och evolutionsteoretikern Alfred Russel Wallace (1823-1913), med tillägget ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet humilis är latin och betyder ”ödmjuk” eller ”beskedlig”, vilket kan syfta på artens relativt anspråkslösa färgteckning.

Utbredning

Arten har en utbredning som omfattar Guinea, Sierra Leone och västra Liberia. Typlokalen för arten är North Sherbo-distriktet i Sierra Leone.

Storlek och utseende

Hanar av Wallaceochromis humilis kan bli upp till 15 cm i akvarium, medan honor sällan blir mer än 11 cm. Arten har en långsträckt kroppsform, ett spetsigt huvud och en nedåtriktad mun. Hanar har längre och mer utdragna fenor än honor, medan honor ofta har en mer kompakt kroppsform och en tydligt rosa eller röd buk. Färgvariationen mellan olika populationer är stor. Vissa varianter, som den från Liberia, har starka inslag av rött.

Honorna visar ibland ett mönster med vertikala band beroende på deras beteende och sinnesstämning. Hanar kan ha en rödblå söm på rygg- och stjärtfenan, medan honor ofta har en iriserande fläck i övre delen av stjärtfenan.

Foder

Arten är huvudsakligen växtätare som livnär sig på alger och organiskt slam, men även mindre mängder insekter och små kräftdjur ingår i den naturliga menyn. Den ses ofta söka genom bottensedimentet som finkammas efter allt ätbart. I akvarium ges den en variation av foder som räkmix, torrfoder och olika frysfoder som cyclops, mysis och artemia.

Naturlig miljö

Arten lever i ett brett spektrum av miljöer, inklusive små bergsbäckar, medelstora floder och sjöar i skogsbeklädda områden. Den förekommer i mjukt, lätt surt till neutralt vatten med ett pH mellan 5,5 och 7,5. Temperaturen varierar mellan 24 och 26 °C. Miljöerna består ofta av sandiga bottnar täckta av detritus, och vattnet är svagt strömmande eller stillastående. Omgivande vegetation, som träd och buskar, ger skugga och skyddar fisken från starkt ljus.

Akvarium

För att hålla ett par av Wallaceochromis humilis rekommenderas ett akvarium på minst 250 liter. Inredningen bör inkludera stenar och rötter som fungerar som skydd och lekplatser, samt tåliga växter för att skapa en trygg miljö.

Lek

Det är en parbildande substratruvare som oftast leker i små grottor eller grunda gropar under stenar och rötter. Honan avger mellan 50 och 100 ägg, äggen kläcks efter cirka 3 dygn och ynglen är frisimmande efter ytterligare 6-8 dygn. Ägg och larver skyddas huvudsakligen av honan, efter att ynglen blivit frisimmande så deltar hanen mer aktivt i skyddet. Yngelvården kan pågå i upp till två månader.

Allmänt

Wallaceochromis humilis är en relativt fredlig art men kan vara aggressiv mot artfränder, särskilt under leken. Det är viktigt att ge tillräckligt med utrymme och gömställen för att minska stress. Arten kan hållas tillsammans med robusta levandefödare och större tetror, men undvik fiskar som konkurrerar om samma revir.
Wallaceochromis humilis, Fria II hane.
Foto: Michael Persson
Wallaceochromis humilis hane ”red spot liberia”.
Foto: Michael Persson
Wallaceochromis humilis hane ”red spot liberia”.
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia