Xystichromis sp. 'dayglow'

Xystichromis sp. ’dayglow’, hane.
Foto: Patrick Eriksson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Xystichromis sp. ’dayglow’ är ett provisoriskt namn i väntan på att arten ska beskrivas vetenskapligt. Den har också kallats Haplochromis sp. ”dayglow”.

Vad namnet betyder

Xystichromis är sammansatt av grekiskans ”xystis” (lång dräkt), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Handelsnamnet ’dayglow’ syftar på hanarnas lysande färgprakt, där kroppen kan skifta mellan blått och gult.

Utbredning

Arten förekommer endemiskt i Kanyabolisjön nordost om Viktoriasjön i Kenya. Artens populationsstorlek och exakta utbredning är ännu inte kartlagd i detalj.

Storlek och utseende

Xystichromis sp. ’dayglow’ blir cirka 12 cm, honorna är ofta mindre än hanarna. Könsmogna hanar får ett ljusblått huvud med ett tydligt svart vertikalt band som går genom ögat. På överkanten av gällocket finns en karakteristisk svart fläck. Kroppsfärgen varierar mellan blått och gult, beroende på individ och humör. Den har mer eller mindre distinkta svarta vertikala band längs kroppen. Ryggfenan är ljusblå med röda spetsar. Samma övergång från blått till rött finns i analfenan, som även har 3-5 distinkta äggfläckar. Bukfenorna är nästan svarta. Stjärtfenan är mestadels röd med blå ton närmast stjärtspolen. Honor och unga individer är betydligt mer diskret färgade, ofta ljusbruna till beige med svagt markerade vertikala band. Vissa honor har en svag mörk linje längs kroppen och ett svagt vertikalt band genom ögat.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig Xystichromis sp. ’dayglow’ huvudsakligen på små ryggradslösa djur, insektslarver och plankton. I akvarium accepterar den de flesta fodertyper, men kosten bör spegla dess naturliga födovanor. Exempel på lämpligt foder är proteinrik räkmix och torrfoder samt frysfoder som mysis, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i grunt vatten nära strandzoner, där bottnen består av fin sand och lera. Kanyabolisjön har en vattentemperatur på cirka 25–27 °C, ett pH-värde runt 7,6 och en total vattenhårdhet på cirka 100 ppm. Vattnet är relativt näringsrikt och har områden med tät växtlighet. Arten föredrar miljöer där det finns gott om gömställen i form av stenar och växter.

Akvarium

Akvariet för Xystichromis sp. ’dayglow’ bör rymma minst 250 liter och inredas med ett finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som skapar gott om gömställen. Det är också viktigt att ha ett väl tilltaget simutrymme. Inkludera gärna också områden med tät växtlighet för att efterlikna dess naturliga miljö. Använd tåliga växter, exempelvis Anubias, Microsorum och Vallisneria.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på mellan 15–30 yngel. Honan lägger äggen och samlar genast upp dem i munnen. Hanens äggfläckar på analfenan lurar honan att ”plocka upp” dem, varvid hanen passar på att befrukta äggen. Efter leken ruvar honan ägg och larver i ungefär 17–19 dygn.

Allmänt

Xystichromis sp. ’dayglow’ kan vara ganska hårdför mot artfränder men bryr sig sällan om andra fiskar. Den hålls i en grupp med fler honor än hanar för att minska aggression. Den bör inte hållas tillsammans med alltför aggressiva ciklider för att komma till sin rätt. För att förhindra hybridisering är det dock viktigt att undvika sällskap med arter som har ett liknande utseende.
Xystichromis sp. ’dayglow’, yngel cirka 1,5 centimeter.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hona med yngel.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hanar.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hanar.
Foto: Patrick Eriksson
Xystichromis sp. ’dayglow’, hane.
Foto: Patrick Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia