Ordning på artemiakläckeriet

Artikel av Wilhelm Lubkowitz

Det är samma visa varje gång när artemiakläckeriet ska igång. Var är flaskorna, pumpen och syrestenarna?
Flaskorna kan vara pantade, eller också är det saft i dom. Petflaskor tycker jag inte är bra. Det ska vara glas. Blir inte smolkiga och är lättare att göra rent. Sen är det platsen. Var ska jag ställa flaskorna nu? Efter drygt femtio år så var det dags att hitta på något så det blir ordning i akvarierummet.

Jag har sett många olika sorters behållare att kläcka artemia i. Dom där runda med en sil i mitten är ju de klassiska och sen flaskor i serie är också en klassiker. Så jag norpade helt enkelt idén med en strutmodell, och flaskan utan botten vet jag inte om jag sett någonstans. Det behövs inte så mycket grejer. Glas, träplanka, tomflaska, lim, lite verktyg och tålamod.
Har man alla grejer så tar det ”bara” några timmar, så är det klart. Då jag inte har ork och saknar energi ibland, så tar det lite längre tid. Jag tror att det framgår av bilderna hur man gör och den händige som inte har tummen mitt i fixar sådant lätt. Jag gillar att göra saker och ting även om det går att köpa färdigt och kanske blir billigare. Till den här grejen har jag bara köpt brädan för en tia på IKEA. Man tager vad man haver är mitt valspråk.

Då kör vi igång!

Så här kläcker man artemia

  1. Blanda en matsked salt med en liter fingervarmt vatten.
  2. Fyll på saltlösningen i kläckaren.
  3. Tillsätt en tesked artemiaägg.
  4. Koppla på en luftpump och se till att det blir bra cirkulation i kläckaren.
  5. Äggen kläcks bäst vid en temperatur mellan 23 och 27 grader. Placera gärna en lampa bredvid kläckaren.
  6. Efter 24 – 36 timmar är artemian färdig att skörda!
Rita upp på en pappbit som mall för hur behållaren ska se ut.

Steg 1. Rita upp på en pappbit som mall för hur behållaren ska se ut.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Rita på glasskivan med hjälp av mallen.

Steg 2. Rita på glasskivan med hjälp av mallen.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Skär ut glasbitarna.

Steg 3. Fyra sidor behövs till en kläckare.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Fyra sidor behövs till en kläckare.

Steg 4. Rita på glasskivan med hjälp av mallen.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Limma sedan ihop de fyra bitarna och låt torka över natten.

Steg 5. Limma sedan ihop de fyra bitarna och låt torka över natten.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

En bräda med stöd för glasbehållaren, en liten låsanordning och sedan ett 35 mm hål för glasflaskans hals. Den bortersta hyllan är för silen och behållare.

Steg 6. En bräda med stöd för glasbehållaren, en liten låsanordning och sedan ett 35 mm hål för glasflaskans hals. Den bortersta hyllan är för silen och behållare.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Såga bort bottnen på flaskan med en glassåg.

Steg 7. Såga bort bottnen på flaskan med en glassåg.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Sen är det bara att finna en plats på någon vägg.

Steg 8. Hitta en plats på någon vägg.
Foto: Wilhelm Lubkowitz

Sen är det bara att fylla på med saltvatten och artemia, koppla in luftpumpen och vänta på att artemian kläcks. Under varje behållare finns plats för uppsamlingskärl med sil. Bara att öppna kranen. Sila av. Vattnet häller man tillbaka i behållaren. Nu behöver man aldrig mer leta efter grejer. Allt finns på plats.

Steg 9. Sen är det bara att fylla på med saltvatten och artemia, koppla in luftpumpen och vänta på att artemian kläcks. Under varje behållare finns plats för uppsamlingskärl med sil. Bara att öppna kranen. Sila av. Vattnet häller man tillbaka i behållaren. Nu behöver man aldrig mer leta efter grejer. Allt finns på plats.
Foto: Wilhelm Lubkowitz