Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Hur jag får mina Tropheus att leka
Av: Carl Eklind

På många internetforum ser jag ofta trådar om tropheusar som inte leker och om fiskar som är i dålig kondition. Så jag bestämde mig för att skriva en artikel om det. Jag är ingen stor odlare av Tropheus utan jag försöker att dra upp yngel till att finansiera min hobby. Artikeln kommer att ge dig några tips på hur du kan göra för att få dina Tropheus att leka och komma i bra kondition. Därmed också sagt att det är min teori om det hela, men det finns säkert andra metoder som funkar minst lika bra. I artikeln jag kommer att prata om tre mycket viktiga saker: vattenkvalité, foder och uttråkning.

Vattenkvalité
Det första du måste sträva efter är det perfekta vattnet. De flesta i detta avlånga land brukar göra vattenbyten på 30 % varje vecka. Det gjorde även jag, men sedan började jag fundera på den biotop som Tropheus lever i. De lever i bränningszonen och där vattnet alltid är klart och rikt av syre. Sedan började jag fundera ut hur jag kan göra att få mitt vatten syrerikt och klart.
Jag började med att göra vattenbyten på 30 % två gånger per vecka. Jag gör dem med 4 dagars mellanrum vid varje byte och det är viktigt att du alltid gör dem på samma tid och dag (jag kommer att förklara varför senare i texten). Jag använder alltid kallvattnet när jag gör vattenbytet. Hanarna verkar bli mer villiga till att leka när friskt kallvatten kommer i akvariet men jag försöker att alltid ha en temperatur om 25 grader i akvarierna. Varje gång jag gör ett vattenbyte använder jag en "bottendammsugare" till att suga upp skräp och avföring från botten. Det är viktigt att botten är ren från avföring och matrester. Varför? Det beror på att matresterna och avförningen skapar nitrit och det är inte bra för dina fiskar. Nitrit är giftigt och om du får en hög nitrithalt i ditt akvarium så kommer dina Tropheus ska dö. Därför bör du göra ett nitrittest varje vecka. Ligger det mat kvar på botten matar du för mycket och bör ändra på mängden mat.
Hur får jag vattnet rikt på syre? Jag använder diffusor på mina powerheads för att få en så bra syreblandning som möjligt. Jag har också en kraftig cirkulation i karen. Jag använder två powerheads i varje kar. Varje powerhead har en filterpatron som har en blandning av grovporig filtermatta och biobollar. Karen är på 325 och 375 liter och powerheads´en pumpar tillsammans 3900 l/h i varje akvarium. Det kan låta mycket men mina Tropheus gillar det och en kraftig cirkulation och genomluftning hjälper till att hålla nitrit halten nere. Ytterfilter är mycket bra att använda och de gör vattnet mycket klart samt att de har en stor filtervolym.

Tropheus sp. "mpimbwe red cheek"
Foto © Carl Eklind
Ett lekande Tropheus sp. "mpimbwe red cheek"-par.

Foder
Tropheus är växtätare och de behöver mycket av den dieten för att magen ska arbeta och fungera ordentligt. Ett utmärkt foder är den traditionella räkmixen men jag har noterat att mina Tropheus blev mycket magra och fick svårt att hålla sig i lek kondition med den vanliga räkmixen, som innehåller 30 % räkor. Jag bestämde mig för att försöka med en ny blandning med mer räkor för att få mina fiskar i bättre kondition och den ser ut så här:

2 kg hela frysta räkor
1 kg frysta ärtor
0.5 kg spenat
0.3 kg högkvalitets spirulinaflingor (King British)
160 ml Aquatic Nature African Cichlid Granulat (Small)
Gelatinpulver (följ instruktionerna på förpackningen)

Jag fryser alltid ner min räkmix i iskubsformar av plast. Det beror på att det blir bra storlekar och det är lätt att ta ut samma mängd av mixen vid matning. Det är viktigt att du delar räkmixkuberna i mindre bitar så svagare fiskar också får i sig ordentligt med mat. Mata dina fiskar en gång per dag med räkmix och alltid samma tid varje dag (jag kommer att förklara varför senare i texten). Med denna räkmixblandning har jag lyckats att få friskare tropheusar och jag också noterat att honor som har tuggat och spottat sina yngel, får en bättre lek kondition snabbare. Antalet ägg och yngel har också ökat kraftigt från 3-4 st till 7-12 st vid varje lek beroende på vilken Tropheus-sort det är.

Tropheus sp. "mpimbwe red cheek"
Foto © Carl Eklind
En ruvande Tropheus sp. "mpimbwe red cheek"-hona.

Tråka ut dem
När du har lyckats att få den rätta vattenkvalitén och gjort en ny räkmixladdning, är det dags att sätta igång. Allt du måste göra nu är att starta upp en rutin. Mata fiskarna med samma mängd mat och vid samma tid varje dag. Gör vattenbyten två gånger varje vecka och vid samma tid och dag varje gång. Följ denna rutin i en månad och bara tråka ut dem. Fiskarna kommer nu att vänja sig vid denna rutin och få en bra kondition inför den kommande leken. Efter att följt rutinen i en månad så ändra till bara ett vattenbyte varje vecka och gör bytet vid olika tillfällen och på olika dagar. Mata bara med räkmix var tredje dag och vid olika tillfällen och tider. Jag har märkt att denna radikala förändring i rutinen triggar dom till att leka och de kommer att leka mycket. Vid den senaste genomförda proceduren så gick sex Tropheus sp. "mpimbwe red cheek" och två Tropheus brichardi "Canary cheek", Kabimba honor och tuggade samtidigt. De lekte alla inom två dagar och det är bra, för ynglen kommer att vara i samma storlek och inte i så stora variationer som man kan se bland de olika kullarna. Det är viktigt att du fortsätter mata dem var tredje dag när honorna tuggar så att de fortfarande är inne i rutinen. Efter att honorna har spottat ynglen så starta om rutinen med att mata dem varje dag och så vidare. Det kommer att hjälpa honorna att snabbare komma i lek kondition igen. Denna metod har fungerat mycket bra med mina Tropheus-grupper och jag har fått många lekar och yngel på en kort tid.

Lycka till med dina troffar!

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.