Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Av: Daniel Nilsson

För många är någon av arterna i släktet Nimbochromis de första rovciklider man stöter på bland malawicikliderna. Så var det även för mig. Den art jag kom i kontakt med först var Nimbochromis venustus. Den hade jag haft i omgångar men det var först när jag ramlade över en större lekgrupp som jag fick upp ögonen för dessa fantastiska fiskar.

Lekgruppen som jag idag nästan fyra år senare fortfarande har kvar hade redan några år på nacken när jag köpte dem. Den gamla hanen har utvecklat en stor bred och tjock gul bläs som nästan ser pansaraktig ut. Honorna däremot har haft det slitigt och det har varit lek nästan varje vecka i alla dessa år.
Vissa har gått bort och vissa har jag sparat yngel av och dragit upp till vuxen storlek. Nimbochromis venustus kallas i folkmun för "kaligono" vilket betyder "sovaren". Den har inte samma jaktteknik som Nimbochromis livingstonii som spelar död och lägger sig på sidan, utan den plöjer istället ner sig i sanden där den väntar på sin favoritföda i form av mindre fisk som ciklidyngel.

Lättlekta matvrak
Detta är en ciklid som kan ge riktigt stora kullar och upp till 120 stycken yngel är inget ovanligt för stora honor. Många har säkert som jag fått lek på dessa då de är lättlekta. Som alla Nimbochromis är den väldigt nyfiken och har ett personligt sätt att uppföra sig på. De är alltid framme då man rengör i akvariet och de ska vara med och sila sanden där man grumlat upp botten och ibland kan man även råka ut för en och annan kyss på armen. Detta tyder på att det är en ganska glupsk fisk och vid matning är det dessa som är ivrigast. Arterna i släktet Nimbochromis är väldigt lätta att övergöda då de sätter i sig tills de ser ut som ballonger. Så det bästa är att ge dem mindre mängder oftare.

Nimbochromis linni
Foto © Magnus Bäckström
Nimbochromis linni hona.

Dessa fiskar sätter i sig det mesta i matväg och i mängder, men det är inte alltid som det har gått så bra. Jag har haft problem med Nimbochromis linni som fick bukvattensot varje gång jag skaffade en grupp. Tredje gången var för ett år sedan då jag skaffade tolv stycken. Efter ett tag började även dessa råka ut för bukvattensot. Efter medicinering och extra koll på vattenvärdena testade jag med att gå över från räkmix till Aquatic Nature pellets på dessa vilket gjorde susen. Jag hade då förlorat fyra stycken av dem och har idag åtta stycken kvar, två hannar och sex honor, vilket är samma uppdelning jag har på N. venustus.
Dessa fiskar verkar trivas i större grupper och jag rekommenderar att om man vill skaffa någon av arterna ska man börja med N.venustus eller N. livingstonii och då cirka tio fiskar som man låter växa upp tillsammans. Till en början fungerar de även i ett mindre akvarium men i fullvuxen storlek vill dessa fiskar gärna ha lite yta och två meter är nog ett minimum.

Nimbochromis linni
Foto © Magnus Bäckström
Nimbochromis linni med sitt speciella utseende.

Temperament
Många tror att dessa fiskar lurar på mycket aggressivitet. Så fort man nämner ordet rovfisk så tror folk att det är en fisk som är galen och kommer att äta upp alla andra akvarieinnevånare. Men N. venustus, N. livingstonii, N. polystigma och N. linni är relativt lugna fiskar. De kan vara lite buffliga då de blir större och då kräver de lite mer utrymme. Annars är det hannarna som kan mota lite på fisken i karet då det är dags för lek.
Värre är det med rovfisk från släktet Tyrannochromis som kan slå om till dödsmaskiner. Nimbochromis fuscotaeniatus är den nimbochromisart som tar steget mot de aggressivare arterna. Denna fisk liknar mer Tyrannochromis nigriventer men har placerats i Nimbochromis bland annat för sitt spräckliga färgmönster. Denna fisk har heller aldrig observerats ligga på sidan eller visa något av de speciella jakttekniker de övriga arterna i Nimbochromis har. Det vill säga, det här är ingen fisk att rekommendera för nybörjaren.

Nimbochromis livingstonii
Foto © Daniel Nilsson
Nimbochromis livingstonii, ung hane.

Favoriten Nimbochromis linni
En av mina absoluta favoriter i släktet Nimbochromis är N. linni. Dels för deras speciella utseende och jaktbeteende och dels för att de inte är så jättevanliga i handeln. Kanske har det att göra med att de är lite känsligare och flera jag känner har haft samma problem som jag nämnde tidigare med foder och bukvattensot.
I Malawisjön lever den gärna i områden med klippor och skrevor där den trycker när den jagar sin favoritföda ciklidyngel. Jag har varit med om detta speciella jaktbeteende några gånger med den grupp jag har. Speciellt om man släpper i levande föda någon gång ibland. Låter grymt men det blir mycket små N. venustus och dessa simmar ner i karet och gömmer sig bakom stenar eller i springor. Det är då man får se det speciella beteendet då de ställer sig blixtstilla och bara tittar på det lilla ynglet. Så kan fisken stå länge, tills ynglet kommer för nära och då skjuter den ut munnen med full fart och suger in det lilla ynglet. Det ser otroligt roligt ut när hela gruppen N. linni brukar stå och spana in i karet bredvid med små mbunayngel.

Nimbochromis livingstonii
Foto © Magnus Bäckström
Nimbochromis livingstoni hona.

Nimbochromis polystigma och livingstonii
Jag har nu tre olika arter av Nimbochromis hemma i mina akvarier, N. linni, N. venustus och N. livingstonii, men jag har inte någon av dessa arter tillsammans då det är stor risk för korsning mellan de olika arterna. Även om man har honor och hanar av båda arterna tillsammans kan man inte vara säker på att inte den dominanta hanen i karet även leker av den andra artens honor.
Däremot fungerar de bra med annan rovfisk, men de blir lätt stressade och irriterade på små mbuna som då ibland kan hamna i gapet om de blir för hungriga. En art jag kommer att skaffa igen är Nimbochromis polystigma. En riktigt tuff art som gillar att simma i stor grupp och som nästan är glupskast av dem alla. Jag hade en grupp av dessa men hann aldrig få några yngel av dem och sedan fick jag problem med vattenkvaliteten en sommar och hålsjukan. Alla fiskar i det karet strök med. Om du hittar N. polystigma i butiken och vill satsa på en trevlig rovmalawi ska du inte tveka att skaffa dem.
Så gäller även för N. livingstonii som också är väldigt robust och som även den har speciella beteenden som att spela en rutten död fisk för att locka till sig småfisk. Den är lättare att få tag på och är riktigt fin med sin benvita grundfärg med brunsvarta fläckar och röd analfena.
Den grupp jag har består nu av en hane och fyra honor vilket har fungerat bra. Denna grupp går nu tillsammans med rovfiskar som Dimidiochromis compressiceps och Champsochromis caeruleus. De övriga större rovfiskarna simmar mest omkring i lugn harmoni men ibland kan dessa större fiskar som C. caeruleus vara oberäkneliga och kan när som helst få ett ryck och då gäller det att det finns plats för de andra fiskarna att dra sig tillbaka.

Nimbochromis venustus
Foto © Magnus Bäckström
Nimbochromis venustus, en av mina äldsta hannar som av bekanta kallas för "Biffen".

Avslutning
Avslutningsvis kan man sammanfatta det hela med att om man är intresserad av rovmalawi är någon art inom släktet Nimbochromis en bra inkörsport till de lite större rovcikliderna. De som har möjlighet att pröva på en Nimbochromis tycker jag borde göra det. Dessa fiskar har så speciella egenskaper och de har det där lilla extra.
Nimbochromis är inte heller speciellt svåra att sköta om man jämför med andra ciklidgrupper. Man ska dock tänka på att de blir stora och behöver gott om utrymme. Fastnar man sedan för detta som jag själv gjorde kan det vara kul att prova på arter som T. nigriventer och Aristochromis christyi eller någon annan trevlig rovciklid.

Nimbochromis venustus
Foto © Magnus Bäckström
Nimbochromis venustus, tuggande hona.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.