Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Skräckblandad förtjusning
(eller: att leva ihop med en CiklidNörd)
Av: Jenny Arvidsson

-Kom och kolla på den här! CN sitter vid datorn och har hittat en ny ciklid. -Visst skulle den vara cool att ha?! Jag torkar bort nate från armarna och går för att titta på underverket som denna gång visar sig vara en ciklid som blir runt 40 centimeter och lever för att slå ihjäl sina artfränder.

Jag försöker se det positiva med fisken och jo, den har ju rätt snygga färger, men sedan återvänder jag till mina pygmépansarmalar och pygméguramisar och de andra snälla pyttefiskarna och småpysslar lite med mitt kar som varit som det är i snart 4 år. Lika länge som det varit bara mitt. CN har egna kar som han får bestämma om.

Hinner inte...
Det är ju kul att han har en hobby, tänker jag när jag sakta knipsar av valisnerian. Och det är ju tur att han inte byter partner lika ofta som ciklidinriktning, fast det vore bra om han kunde byta underkläder lika ofta förstås även om det skulle bli mycket tvätt då. Jag sätter mig på huk och granskar resultatet av ansningen, reser mig sakta och tar itu med limnophilian som verkar vilja flytta hemifrån.
CN skall bort på nåt nördmöte med sina nördkompisar och hinner liksom inte riktigt byta vatten i sina kar den här veckan alls visade det sig eftersom han var tvungen att åka iväg med ett gäng ancistrusar till en zooaffär för inbyte mot ciklider häromkvällen och satt i nån lång och invecklad ciklidforumsdiskussion en annan kväll, så kanske jag kunde vara så snäll och go och göra det? Livrädd nickar jag och säger att det absolut inte är något problem. Jag hade ändå en lucka i planeringen och det är ju inte så roligt att tvätta och diska och dammsuga och...

Lekvillig munruvare
Foto © Michael Persson
Se till att vara CN till lags, annars är risken att bli utbytt mot nån liten lekvillig munruvare.

Inte förutsägbar och långtråkig
Livrädd! Ja, för tänk om han plötsligt blir lika rastlös med mig som han blir med sina ciklider. Man känner sig älskad och uppskattad, man får alla hans pengar och han lagar jättegod mat och håller snyggt och är noga med att man har det bekvämt. Och så länge man är produktiv och har vacker färg så är allt frid och fröjd. Men, en dag kanske man råkar spotta för tidigt eller inte vill leka alls. Man kanske råkar få förstoppning eller känner för att äta lite mindre en dag. Och då blir man utbytt mot nån liten lekvillig munruvare.
Så jag byter gärna vatten i hans kar och passar även på att okynnesplantera lite Cryptocoryne och Vallisneria samtidigt, för han gillar ju när cikliderna är lite egensinniga och då måste jag ju hänga på. Man får inte bli förutsägbar och långtråkig. Sen är det ju faktiskt så att jag fäster mig vid hans fiskar också, och det är minst lika chockartat för mig som för dem när de skall ut ur huset. Jag har ju matat dem, bytt deras vatten och lärt känna dem.

Undvik ciklidernas egenskaper
Ciklider är intressanta och visar sin intelligens mer än vad många andra fiskar gör. Kanske vet de om att de riskerar att bli utbytta av sin ciklidnördägare, så det är därför de visar vad de tänker. Pansarmalar skiter i vad andra tycker och de brukar ju få stanna i sitt kar hela livet. En ciklid är inte oumbärlig, men det är på sätt och vis en pansarmal. Det är det som skiljer dem åt, de som blir utbytta och de som får vara kvar resten av livet. Så nu får jag väl satsa på att vara CN:s pansarmal.
I Akvariets lexikon står det följande: -"Pansarmalarna tjusar väl varje akvarist med sina starkt rörliga ögon och sin dagaktiva livliga putsarverksamhet!" Så nu känner jag mig trygg så länge jag orkar flacka med blicken och dammsuga. Mitt råd till andra som lever ihop med en ciklidnörd är; försök för allt i världen inte vara en compressiceps eller en Tropheus. Undvik överhuvudtaget egenskaper som påminner om ciklidernas. Visa inte din intelligens, skaffa inte för många ungar, spotta inte, men rulla med ögonen och städa ofta.

Pansarmal
Foto © Michael Persson
En ciklid är inte oumbärlig, men det är på sätt och vis en pansarmal.

Det går snabbt utför
Det är inte bara din personlighet som måste genomgå en total förvandling för att tillfredställa en ciklidnörd, nej, hela ditt liv måste genomgå ett slags metamorfos. Bara det faktum hur man bör inreda hemmet visar på den enorma skillnaden mellan en vanlig människa och en ciklidnörd. Varning! Placera aldrig en möbel utmed en vägg, du kommer att få flytta den inom en snar framtid, för där skall det stå en akvarieställning! Byt aldrig ut micron. I samma ögonblick som den lämnar bänkskivan dyker ett litet akvarium upp.
Glöm det där med Big Brother och Club Goa, du har ju ändå en ständig dockusåpa mitt framför ögonen. Ett gäng aggressiva deltagare med helt skilda personligheter, som alla vill ha hela reviret och ständigt slåss om maten. Och ja, det blir lite sex också om du har tur. Titta inte på TV alls förresten. Du kommer ändå inte få något sammanhang eftersom du hela tiden blir avbruten av din alldeles egen ciklidnörd som begär att du intresserat skall studera den nya simrutten som leptosoman skaffat sig och fundera ut vad det kan bero på. Fäst dig inte vid några möbler, ta aldrig emot släktklenoder, för en dag får de inte plats längre. Gå alltid långsamt och se dig noga för, man vet aldrig var det kan stå ett akvarium. Spola aldrig slentrianmässigt när du ser något ligga i toaletten, det kan vara en tillfällig bostad för en dyrgrip. Och sist men inte minst, håll alltid ett vaksamt öga på ditt eget kar. Kämpa för din rätt att inte hamna i ciklidträsket!
Du är inte en dålig människa för att du lever med en ciklidnörd, du är tvärtom av ett ovanligt starkt virke, men se upp för varningstecknen. Du får absolut inte tänka tanken att en liten ciklid kan väl inte skada. Det går snabbt utför. Först några små apistogrammor och sen några fjärilssciklider och plötsligt bor det ett monster i ditt kar som äter upp allt du hade. Och värst av allt, du kanske gillar det!

Med vänliga hälsningar Corydoras pygmaeus.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.