Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

På besök hos Tropheus-odlaren Kent Berggren
Av: Kim Lindskog (med tillägg av Michael Persson)

När jag sökte hjälp med fotografering för denna artikel på Nordiska Ciklidsällskapets eminenta webbforum fick jag svar av Michael Persson som erbjöd sin hjälp. Vi bestämde tid för möte i Tyringe som ligger cirka en mil väster om Hässleholm i Skåne. Vi skulle göra ett besök hos den duktiga Tropheus-odlaren Kent Berggren. Kent har byggt om en lada vid sin gård till en mycket fin odlingsanläggning för ciklider. Här odlar Kent ett flertal olika arter av tanganyikaciklider men också en del olika malawiciklider, i huvudsak odlar han olika arter ur släktet Tropheus som är hans stora passion inom akvarievärden.
Eftersom det var två minusgrader ute var det skönt att öppna portarna och gå in i Kents nybyggda lokal där temperaturen är mer behagliga 27 grader. Som Tropheus-frälst är det en upplevelse att komma in i lokalen och se alla akvarier med olika Tropheus-varianter. Vi räknade till 22 stycken akvarier med vuxna Tropheus-grupper, därtill kommer ungefär lika många akvarier med yngel och malawiciklider. Mer Tropheus ska det bli säger Kent, redan nu ligger det några sorter på beställning.

Kenth Berggren
Foto © Michael Persson
Kenth framför akvariet med Tropheus moorii "white limespot".

Kent har inte hållit på med Tropheus i mer än fyra år men hans intresse för akvariefisk började redan på sjuttiotalet då han höll på med diskus och olika sorter av sällskapsfisk. Intresset svalnade igen och efter några år slutade han helt med odling. För cirka fyra år sen fick Kent ett akvarium av en kompis och då var han fast igen, sedan dess har han hunnit skaffat sig ett femtiotal akvarier. Alla akvarier står uppställda på ställningar, 22 av dem är på mellan 540 och 600 liter, fyllda med olika varianter av Tropheus. Bara en Tropheus-variant hålls i respektive akvarium och grupperna är relativt stora, alla arterna finns representerade, det vill säga T. annectens, T. brichardi, T. duboisi, T. moorii, T. sp. ”black”, T. sp. ”ikola”, T. sp. ”mpimbwe”, T. sp. ”red”. Alla är mycket vackra på sitt sätt.
Det märks tydligt på Kent att det är Tropheus som ligger honom varmast om hjärtat och han berättar gärna om dem. Kent har, trots att han inte hållit på så länge, hunnit bli väldigt kunnig när det gäller Tropheus och han svarar gärna på frågor om olika problem som man kan råka ut för när man har Tropheus simmande i sina akvarier. Kent råkar väldigt sällan själv ut för några problem eller sjukdomar hos sina Tropheus-grupper.

Odlingslokalen
Foto © Michael Persson
Akvarierna står uppradade på kraftiga stålställningar.

Medan Micke fotograferade så gick jag omkring och studerade alla akvarierna som står prydligt uppradade på stålställningar runt hela lokalen. Jag fick då se både "ilangi’n" och "körsbären" leka frenetiskt, det är alltid lika intressant att se när Tropheus’ar leker. Hanen spänner ut sina fenor och spelar för honan, plötsligt gör han ett utfall mot några andra i gruppen och tappar bort honan. Då måste han åter leta upp honan och locka tillbaka henne till den utvalda lekplatsen igen och så fortsätter de gång på gång, otroligt underhållande att beskåda.

Sparsamt inredda odlingsakvarier
Foto © Michael Persson
Akvarierna med lekgrupper av Tropheus är sparsamt inredda med stenar och tegelrör.

Ett av dom vackraste karen i Kents lokal är ett 600-liters akvarium fyllt med ca 35 stycken vildfångade Tropheus moorii "ilangi". Karet är inrett med vit korallsand och en "Back to Nature"-modul samt ett par större stenar för fiskarna att leka på. Med en så ljus inredning färgar Tropheus moorii "ilangi" ut ordentligt och blir en riktig juvel. Man kan stå länge framför detta akvarium och beundra dessa otroligt vackra fiskar.
Under detta kar finns det ännu ett 600-liters akvarium där det simmar ett tjugotal vildfångade Cyphotilapia frontosa "zaire blue", dessa ska snart flytta till ett jättestort akvarium som Kent planerar. Så fort vädret tillåter att blanda betong utomhus ska Kent nämligen börja bygga ett akvarium på mellan fyra och fem kubikmeter. Akvariet ska bli omkring tre meter långt, en och en halv meter djupt och en meter högt. Kent hoppas att frontosorna kommer att trivas bra och förhoppningsvis också leka när det får ordentligt med utrymme.

Tropheus moorii "white limespot", Kapampa
Foto © Michael Persson
Det är lätt att hålla med Kim om att Tropheus moorii "white limespot" från Kapampa är mycket vacker.

I ett 375-liters akvarium mitt i lokalen går mina (Kims) personliga favoriter Tropheus moorii "white limespot" som är en mycket vacker ciklid, jag håller också själv en grupp på 27 stycken vildfångade "white limespot". Hos Kent går de tillsammans med ett gäng prinsessor i ett mycket sparsamt inrett akvarium, vilket är mycket snyggt. Trots att Kent inte haft dem så länge berättar han att de redan har kommit igång med att leka.

Tropheus moorii "ilangi", Nkamba bay
Foto ©Michael Persson
Tropheus moorii "ilangi" från Nkamba Bay kommer bäst till sin rätt med en ljus akvarieinredning.

Kent bjöd på kaffe och vi slog oss ner vid fikabordet som är strategiskt placerat framför akvariet med "ilangi". Medan vi drack kaffe hann vi diskutera det mesta om ciklidskötsel, allt från vattenbyten till foder. Kent berättar att han numera nästan uteslutande utfodrar med räkmix. Efter att ha slitit ut tre av fruns hushållsmixers på räkmixtillverkning har han nu istället investerat i en stor mixer avsedd för storkök. Tidigare har han också använt pellets men då blev fiskarna alltför feta och i dålig lekkondition.
Vattnet till odlingen kommer från en egen brunn och det enda Kent behöver tillsätta är bikarbonat, eftersom vattnet är något mjukt. Alla akvarierna är förberedda för ett system med automatiskt vattenbyte och har därför hål borrade i bottenglasen. För att ha kontroll på hur mycket vatten som byts och hur mycket bikarbonat som ska tillsättas används en sänkpump med hög kapacitet än så länge vid vattenbytena. Nästan alla akvarierna har luftdrivna filter med grovporig filtermatta, endast ett fåtal motorfilter används.

Tropheus annectens
Foto © Michael Persson
Vuxna hanar av Tropheus annectens tappar helt det tvärrandiga mönster som ungfiskar och honor har. Arten är mycket vacker med sina blå ögon och känns lätt igen på sin lyrformade stjärtfena.

Micke hittade en ny Tropheus-favorit, nämligen Tropheus annectens, Bulu Point. Oftast när man ser den i butiker brukar det vara bleka och tråkiga fiskar som inte alls är särskilt tilltalande. På bild brukar de inte heller vara speciellt imponerande, men Kents var kanonfina och Mickes habegär gjorde sig påmint men tyvärr fick det vara för denna gång eftersom han inte har plats för mer fisk just nu. Det finns också en hel del intressanta malawiciklider i Kents akvarier, ett exempel är Placidochromis sp. "electra superior". Andra exempel är MC/OB Labeotropheus trewavasae, Copadichromis borleyi, Kadango, Nimbochromis linni och Labidochromis caeruleus "nkali" med flera.

Här finns mycket för Tropheus-fantasten
Foto © Michael Persson
Det finns mycket av intresse för den hängivne Tropheus-fantasten i akvarierna.

Till slut blev det dags att ge sig av hemåt, det är svårt att lämna detta paradis för oss som gillar afrikanska ciklider. Vi bestämde redan nu att vi ska göra ett nytt besök när det stora platsgjutna frontosa-karet är färdigt. När vi till slut lyckades slita oss från odlingslokalen och gå ut till bilarna kändes det mycket märkligt att stiga ut från den tropiska värmen och upptäcka att det fallit drygt 15 centimeter nysnö medan vi hade varit därinne. Vinden hade också tilltagit och det blev drygt att köra de tio milen hem i det ymniga snöfallet, men vi kom båda hem utan några incidenter.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.