Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Bekväma vattenbyten
Av: Michael Persson

Många ciklidodlare bygger sofistikerade system för automatiska vattenbyten. Jag bedriver inte odling av ciklider och har inte heller förutsättningarna för att det ska vara praktiskt med automatik.
Visst skulle det vara bekvämt att inte behöva tänka på vattenbyten, men jag ha relativt få akvarier utspridda på flera platser. Vatten och avlopp i närheten av akvarierna är en förutsättning för automatik om man vill slippa allt för mycket rördragning. Med akvarierna utspridda på flera rum och plan skulle det dessutom innebära väggenomföringar, samt uppdelning på flera fristående system. Då tycker jag att poängen med automatik går förlorad och försöker då hellre göra arbetet med vattenbyte så enkelt och bekvämt som möjligt. Det går att göra ganska mycket med enkla medel.

Häverteffekten
Mitt första akvarium rymde 100 liter och det innebar byte av omkring tre stycken tioliters hinkar med vatten per vecka. Att suga ut den vattenmängden med hjälp av en kort slangstump och gå till badkaret för att hälla ut vattnet och hämta nytt, var fullt överkomligt.
Redan här lärde jag mig det första knepet - häverteffekten. Med hjälp av en slang med ena änden i akvariet kunde jag få vattnet att rinna ner i hinken med självfall genom att placera hinken lägre än akvariet och suga lite lätt i slagen för att få vattnet att passera högsta punkten. Mycket smidigt, och en grundförutsättning för att underlätta arbetet med vattenbyte.

Lång slang
Mitt intresse för akvarier tilltog och ett akvarium på 220 liter införskaffades. Med två akvarier och en total vattenvolym på 320 liter började det bli för jobbigt att springa med hinkar. Nästa steg i utvecklingen blev då att köpa en slang som nådde från akvariet till golvbrunnen under badkaret. Jag skaffade också en koppling som passar på badkarsblandaren för att kunna fylla på vatten smidigt.
Nu hade jag en enkel och smidig lösning som fungerade bra, arbetet med vattenbyte i mina två akvarier tog omkring en halvtimme i veckan. Under åren har sedan förutsättningarna förändrats med fler akvarier och lite nya idéer för att förenkla ytterliggare utvecklats.

slangkoppling på kökskranen
Foto © Michael Persson
Med en koppling för att enkelt kunna koppla slangen på köksblandaren (eller var man har vatten närmst) underlättar arbetet med att fylla på vatten.

Plastflaska
En plastflaska med avskuren botten på slangen för tömning av vatten fyller två funktioner; den kan användas för att starta häverteffekten med, och som sugklocka för att slamsuga bottenmaterialet under vattenbytet. Fyller man flaskan med vatten, lyfter upp den ur akvariet och låter vattnet rinna ner i slangen så får man igång vattenflödet utan att behöva suga i slangen.
En vanlig 1,5-liters PET-flaska tillsammans med en 12/16 mm (in- och utvändig diameter) slang fungerar perfekt för att suga upp smuts som samlats på botten, suget i flaskan blir tillräckligt stort för att suga upp smutspartiklar samtidigt som sanden inte följer med. Har man grövre grus kan man minska storleken på flaskan för att öka sugkraften. Med rätt dimensionerade filter är slamsugningen egentligen onödig, men ibland kan man passa på att suga rent när man ändå byter vatten. Själv slamsuger jag numera nästan aldrig.

slamsugning av bottenmaterialet
Foto © Michael Persson
En PET-flaska med avskuren botten kan användas för slamsugning av bottenmaterialet medan man tömmer ut vatten. Den är också till hjälp för att få igång häverteffekten i slangen.

Två slangar
Jag använder mig numera av två slangar när jag byter vatten, en för att tömma och en för att fylla. Jag har gått upp i dimension till 16/22 mm på slangen för tömning för att det ska gå snabbare. I änden på slangen har jag satt en rörböj som man enkelt hänger över akvariekanten. Delen som går ner i akvariet är anpassad i längd så att inte för mycket vatten rinner ut även om jag skulle "glömma" av att ta upp slangen. På slangen finns en kulventil, när man ska flytta slangen till ett nytt akvarium stängs ventilen och när man öppnar ventilen i nästa akvarium är häverteffekten redan igång.
På slangen för påfyllning använder jag ett bredstrålrör som också enkelt hängs över akvariekanten. Eftersom jag har filterhörn eller invändiga bakgrunder i alla akvarier så kan vattenbytena göras där bakom så att akvarieinvånarna inte behöver störas. Det är dessutom mycket smidigt att inte behöva lyfta av täckglasen.

slang med rörböj och kulventil
Foto © Michael Persson
Idag använder jag en slang med dimensionen 16/22 mm med en rörböj och kulventil för att tömma vatten.

slang för påfyllning med bredstårlrör
Foto © Michael Persson
På slangen för påfyllning använder jag ett bredstrålrör som kan hängas på akvariekanten.

vattenbyte i filterhörn
Foto © Michael Persson
Vattenbytena görs i filterhörn eller bakom bakgrunderna utan att täckglasen behöver lyftas av. Då behöver man inte heller störa akvarieinvånarna.

Mer att förbättra
En annan sak som jag har tänkt på är att se till att alla insug till filter är lågt placerade så att pumparna inte behöver stängas av under vattenbytena. Det har skett allt för många gånger tidigare att jag har glömt att starta pumparna igen efteråt. Jag har också undvikit att ha akvarier för lågt placerade eftersom vattenflödet då blir för långsamt vid tömning. För att få en acceptabel hastighet anser jag att man ska ha minst 45 cm i höjdskillnad mellan akvariets botten och golvbrunnen.
Att byta vatten tycker jag idag går mycket snabbt och smidigt. Arbetet går ut på att flytta slangar mellan akvarierna och hålla koll på att det inte fylls på för mycket vatten. Den största bristen idag är att jag saknar en bra upphängningsplats för slangarna, och det blir lätt trassel om dom bara ligger slängda. Där finns mer som kan förbättras.

semiautomatiskt vattenbyte
Foto © Michael Persson
Nästa steg för att förenkla arbetet med vattenbyten? Den semiautomatiska metoden - att lära sonen Pontus att hjälpa till.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.