Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Ndifuni Kupita Ku Malaŵi
Del 3 - Snorkling i området runt Cape Maclear
Av: Michael Persson

2000-10-17 (dag 2)
Efter en "full English breakfast" vadade vi ut till Lady Louise några minuter efter åtta på morgonen. Vädret var perfekt för snorkling, varmt och soligt och bara lätta vindar. Vi passerade Ilala Gap och ankrade upp på östra stranden av Domwe Island.

båten Lady Louise på stranden i Chembe
Foto © Michael Persson
Kan man ha det bättre än att vakna upp med en båt som ligger och väntar vid Malawisjöns strand för att ta en ut på snorkling?

Det var med spänd förväntan vi dök i och simmade de ca 50 metrarna in till klippstranden för att börja snorkla. När vi väl kom igång och började snorkla var det över all förväntan. Det var som att simma i ett akvarium bland alla färgglada ciklider. Det var mycket mer fisk än vad vi väntat oss och de var inte alls skygga, tvärtom var de mycket nyfikna och undrade säkert vad vi var för några. Adrian snorklade med oss och visade oss runt och hjälpte till att få ordning på utrustningen medan Alex var kvar i båten. Det var ganska jobbigt att snorkla här eftersom vinden låg på och vågorna sköljde in över klipporna så vi fick inga tillfällen att vila. När vi var nöjda simmade vi ut till båten igen för att åka vidare.

snorkling vid Domwe Island
Foto © Michael Persson
Vi började med att snorkla på östra sidan av Domwe Island.

Nästa plats att snorkla vid var det välkända revet Zimbawe Rock. På vägen dit låg vi och värmde oss i solen på båtens tak, för trots att vattentemperaturen var någonstans mellan 25-27 grader och lufttemperaturen omkring 35 grader så kändes det kallt efter en stund i vattnet. Framme vid Zimbawe Rock tog det en liten stund att få fast ankaret ordentligt. Revet är inte stort och klipporna stupar brant ner, trots detta var detta ett toppenställe att snorkla på. Artrikedomen var stor och överallt såg vi lekande par av Labeotropheus fuelleborni, här fanns även många OB-färgade zebra honor och Labeotropheus trewavasae "red top".

snorkling vid Zimbawe Rock
Foto © Michael Persson
Carolina i vattnet vid Zimbawe Rock.

Eftersom vi inte har någon undervattenskamera hade vi köpt med oss engångskameror för undervattensbruk, dessa användes flitigt här. Både Adrian och Alex var med och snorklade här och verkade också trivas.

Jag och Carolina simmade runt den största klippan, överallt betade mbunas alger från klippväggen och tittade man neråt kunde man se stim med olika Utakas.

undervattensbild från Zimbawe Rock
Foto © Michael Persson
Zimbawe Rock, observera Aethiomastacembelus-ålen uppe till vänster i bilden.

Trots att Zimbawe Rock är minst lika utsatt för vinden som Domwe Island var det inte alls lika jobbigt att simma omkring här, troligtvis för att vi kunde simma till läsidan och sätta sig på en sten och vila när det behövdes. Så småningom var vi nöjda även här och tog oss upp i båten för att åka vidare mot Thumbi West Island. Ankaret hade fastnat och efter en stunds trixande utan resultat blev Alex tvungen att dyka ner för att ta loss det.

Det tog ca en halvtimme att åka över till Thumbi West så vi hann värma upp oss igen i solen på Lady Louise tak. Väl framme var jag snabbt i vattnet, detta hade jag sett fram emot hela resan. Vi började på norra sidan av ön, vi hade ankrat upp båten i en liten lugn och idyllisk vik ungefär mitt på den norra stranden.

snorkling vid Thumbi West Island
Foto © Carolina Persson
En dröm går i uppfyllelse - att snorkla vid Thumbi West Island!

Både Adrian och Alex var med i och snorklade också här, först simmade vi västerut nästan hela vägen till den nordvästra spetsen på ön. På vägen dit snorklade jag så nära strandlinjen det gick och njöt av vad jag såg. De vanligaste cikliderna här var Melanochromis auratus, Labeotropheus fuelleborni, Metriaclima zebra, Tropheops sp. "red cheek" och så förstås Labeotropheus trewavasae "red top".

Labeotropheus trewavasae "red top" vid Thumbi West Island
Foto © Michael Persson
En Labeotropheus trewavasae "red top" vid Thumbi West Island.

På vägen tillbaka simmade jag längre ut där det var ca 3-5 meter djupt och följde övergången mellan klipp- och sandbotten. Här såg jag en del Protomelas, Copadichromis och Nimbochromis men här fanns också en hel del Mbunas.

Framme vid båten fortsatte vi österut en bit, jag roade mig en stund med att simma in och lägga mig på grunt vatten bland klipporna och titta på ett lekande par L. trewavasae "red top". När vi var nöjda åkte vi vidare runt ön till en bukt strax väster om Mitande Rocks.

Innan vi hoppade i passade jag på att fotografera en fiskörn som satt i ett träd alldeles ovanför båten, fiskörnarna är vanliga här i Cape Maclear området. På denna sida av ön var fisktätheten enorm och artrikedomen var stor, detta beror säkert till stor del på inplanteringen här.

Exportören Peter Davis som hade sin fångststation vid Cape Maclear fram till 1972 planterade in många ciklider från andra delar av sjön i området för att sedan kunna fånga dem på nära håll. Många av dessa arter har nu under nationalparksskyddet kunnat breda ut sig. Mycket av denna fisk planterades ut just här vid Mitande Rocks, därför kallas revet ofta också för "the aquarium".

Mitande Rocks
Foto © Michael Persson
"The Aquarium" - Mitande Rocks.

När vi snorklat runt en stund längs stranden simmade vi de ca 150 meterna ut till Mitande Rocks. På vägen ut såg jag ett par mycket storvuxna fullt utfärgade Protomelas spilonotus hanar och en utfärgad Fossorochromis rostratus hane.

undervattensbild från Mitande Rocks
Foto © Michael Persson
Vid Mitande Rocks är fisktätheten enorm och artrikedommen stor.

Sista platsen idag var Otter Point och Otter Island som ligger bara en dryg kilometer från Mitande Rocks. Mellan Otter Point och Otter Island är det bara ca 50 m, det lilla sundet där i mellan som är ca 5 meter djupt som mest visade sig vara riktigt intressant. Här fanns många arter som vi inte sett tidigare under dagen som t.ex Aulonocara jacobfreibergi. I skuggan bakom en stor sten stod flera hundra Protomelas-honor och "tuggade", det var mycket intressant att se detta gruppbeteende under ruvningen. Jag såg också här flera utfärgade Fossorochromis rostratus hanar på omkring 35 cm, detta är en otroligt imponerande fisk. När vi hade snorklat färdigt här, åkte vi tillbaka mot Chembe, trötta, men mycket nöjda med dagen.

Otter Point
Foto © Michael Persson
Otter Point.

undervattensbild Otter Point
Foto © Michael Persson
Mbunas vid Otter Point.

Tillbaka vid Fat Monkey's lodge åt vi pizza igen. Adrian och Alex följde med oss på en promenad längs stranden västerut från Chembe, i deras sällskap fick vi det mycket lugnare än vi haft det kvällen innan. Medan vi gick plockade vi skal från Lanistes nyassus-snäckor som vi hittade längs stranden. Adrian och Alex var mycket noga med att kontrollera att där inte var några snäckor kvar i skalen. Varför förstod vi när de berättade att nästan alla boende i Chembe är drabbade av Bilhartzia, denna sjukdom som också kallas snäckfeber använder snäckorna som värddjur. Efter promenaden spelade vi lite Bao innan vi gick för att sova, trötta efter dagens aktiviteter.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.