Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Akvariet vid Malmö museer
Av: Michael Persson

Jag hade nyss kravlat mig upp ur barnvagnen och tog mina första staplande steg när jag gjorde mina första besök på akvariet vid Malmö museer i början av 70-talet. Det var min far som tog mig med när han besökte akvariet för att hämta inspiration till inredning av sitt nya akvarium med mbunas. Mitt enda minne från dessa första besök vid akvariet är en jättelik (då kändes den i alla fall jättelik) badkarsformad damm med olika arter av flatfisk från Öresund. Sedan dess har akvariet renoverats och byggts om i ett par omgångar, och dammen med flatfisk finns inte längre kvar

Ombyggt och renoverat
Akvariet som är byggt redan 1937 var i början av 80-talet i så dåligt skick att det egentligen bara fanns två alternativ, nedläggning eller en genomgripande renovering. Som tur var valde museiledningen det senare alternativet och 1984 återinvigdes den tropiska avdelningen efter en större ombyggnad och renovering. Ett par år senare fick också kallvattenavdelningen sin välbehövliga ansiktslyftning.
Akvariet består alltså av två huvudavdelningar, en tropisk och en med kallvatten. På båda avdelningarna finns det akvarier med sötvatten, saltvatten samt bräckt vatten. I avdelningen med kallvatten finns det 11 akvarier i storlek från några hundra liter upp till det största på närmre 20 kubikmeter. I kallvattenakvarierna finns det fiskar och andra vattenlevande djur från svenska hav och vattendrag. Ett av de snyggast inredda akvarierna på denna avdelning tycker jag är det är det med abborrar, bakgrunden är här uppbyggd med "back-to-nature"-moduler.

akvarium med Back to Nature moduler
Foto © Michael Persson
Abborrakvariet i kallvattensavdelningen är snyggt inrett med Back to Nature-moduler.

Tropiska avdelningen
I den tropiska avdelningen finns det 12 mindre och två stora akvarier. Akvarierna är inredda efter olika teman och efterliknar skiftande biotoper från olika världsdelar. Framförallt tycker jag att man har lyckats mycket bra med ett akvarium som innehåller slamkrypare och sprutfiskar. Här har man lyckats bygga upp en mycket naturlig miljö med en liten vattensamling omgiven av en stor landdel ovan vattnet. Fyra av akvarierna innehåller ciklider, i ett av de mindre akvarierna går en grupp eldbukar, i ett annat en koloni med "prinsessan av Burundi". Innehållet i akvarierna byts ut ibland och vid mitt senaste besök var det istället fjärilsciklider och en grupp med Neolamprologus multifasciatus i dessa båda akvarier.
Det tredje akvariet med ciklider finns direkt vid akvariets entré och temat i det är en sydamerikabiotop. Här har man på ett mycket bra sätt byggt upp en långsamflytande u-formad regnskogsbäck med en djungelklädd landdel i mitten. I bäcken simmar olika tetror, bilbukar, malar, en stingrocka och ciklider från släktena Geophagus och Heros. Stingrockan har med åren blivit allt glupskare och ätit upp allt för många medinvånare och den kommer därför att flyttas till Universeum i Göteborg. Sedan kommer fler ciklider få chansen att utforska vattnet i den sydamerikanska bäcken, förhoppningsvis även en del dvärgciklider.

akvarium med Neolamprologus brichardi
Foto © Michael Persson
Akvariet med en koloni "prinsessor".
Neolamprologus multifasciatus
Foto © Michael Persson
Har ersatts med Neolamprologus multifasciatus.
sydamerikansk regnskogsbäck
Foto © Michael Persson
Den sydamerikanska regnskogsbäcken.

Malawiakvariet
Det fjärde och sista akvariet med ciklider har temat "klippstrand i Malawisjön", det rymmer omkring fem kubikmeter vatten och är mycket naturtroget inrett. Det är det mest naturtrogna konstgjorda malawibiotop jag har sett hittills, mycket lik verkligheten. Akvariet tillkom under renoveringen på 80-talet och eftersom det var före "back-to-nature"-bakgrundernas intåg inom akvariehobbyn har man istället använt sig av en utsågad bit naturlig bergvägg som bakgrund i akvariet, här kan man tala om äkta "back-to-nature"! Inredningen i övrigt består av sten i varierande storlekar och grovkornigt grus på botten.
Fiskbeståndet består huvudsakligen av mbunas men här finns också en del stora haplisar som t ex Cyrtocara moorii, Dimidiochromis compressiceps, Sciaenochromis fryeri och Nimbochromis venustus. Överallt mellan stenar och mellan skrevor i bergväggen kan men se yngel titta fram. Precis som i Malawisjön ser man också här hela tiden uppvaktande hanar som febrilt försöker locka till sig honor.
Det är när man beskådar detta akvarium som man inser att det egentligen är ett akvarium i denna storlek som behövs för att man ska få se och uppleva ciklidernas naturliga beteenden. I mina drömmar har jag redan börjat fundera på vilken del av husets källare som ska byggas om till malawibiotop.

fem kubikmeter malawibiotop
Foto © Michael Persson
Fem kubikmeter malawibiotop!

Besök
Inför denna artikel kontaktade jag museet för att göra ett besök, och jag kom då i kontakt med Jesper Flygare som arbetar vid akvariet. Jesper visade sig vara en hängiven ciklidist med de lite ovanligare arterna från släktet Apistogramma som huvudintresse.
När jag gjorde mitt besök vid akvariet i våras pågick det åter ombyggnads- och moderniseringsarbeten i avdelningen med tropiska akvarier, dessa arbeten beräknas vara färdigställda i slutet av året. Saltvattenakvarierna i den tropiska avdelningen kommer att försvinna.
Jesper berättar att det efter ombyggnaden kommer att finnas akvarier med representanter av fiskar med olika lekbeteenden som t ex munruvare, substratruvare och romspridare. Förhoppningen är att det kontinuerligt ska finnas någon pågående lek för besökarna att beskåda i akvarierna. De mindre akvarierna kommer att vara placerade på flyttbara vagnar vilket möjliggör att man enkelt kan skifta ut akvarierna i utställningen efterhand.

bakom kulisserna
Foto © Michael Persson
Bakom kulisserna i den tropiska sötvattenavdelningen.

Nya akvarier i plast
De nya akvarierna är helgjutna i plast med en ram framtill att fästa frontglasen mot. Vattenvolymen i de nya akvarierna kommer inte att vara mer än ca 200-300 liter, därför kommer det att finnas filtersumpar placerade under varje akvarium. På så vis blir vattenvolymen större vilket förbättrar förutsättningarna att få en biologisk balans i vattnet, samtidigt som det blir mindre skiftningar av vattenparametrarna. De flesta inredningarna kommer att tillverkas på plats med hjälp av frigolit och betongspackel men också en del "back-to-nature"- moduler kommer att användas.
Efter att ha visat de pågående bakgrundskonstruktionerna guidade Jesper runt i akvariets lokaler. Förutom de lokaler som är öppna för allmänheten finns det ett rum för karantän, ett kontor och ett rum med akvarier för odling och förvaring av fisk. I detta rum tillverkas också inredningarna till de nya utställningsakvarierna. Det är när man kommer in i de smala korridorerna bakom utställningsakvarierna man märker att lokalerna har några år på nacken, det är tropiskt varmt och utrymmena är mycket trånga.

Skapar akvarieintresse
Intresset för akvarier och akvariefisk har alltid har varit stort i Malmö. Som exempel på detta finns idag två aktiva allmänna akvarieföreningar med gamla anor, dessutom finns en specialförening för ciklidintresserade. Detta bevisligen stora intresse tror jag till stor del beror på den fina akvarieavdelningen vid Malmö museer. Flera generationer har växt upp med skolbesök vid akvariet och det har säkert inspirerat och lockat många till akvariehobbyn. Det är bara att hoppas att Malmö kommun som är ansvariga för akvariet förstår dess värde och fortsätter att satsa på att utveckla och förnya akvariet.

Ta med barnen
Jag vill uppmana alla föräldrar som planerar ett besök vid akvariet att ta med barnen. Ett besök vid ett offentligt akvarium är alltid en fascinerande upplevelse för barn. Den enda "risken" man tar, är att man som i mitt fall väcker ett livslångt intresse för akvariefisk.
Ta gott om tid på er för ert besök, det finns mycket att se. Alldeles i anslutning till akvariet finns också en välskött och mycket besöksvärd terrarieavdelning, den naturhistoriska avdelningen och också värd ett besök. Inträdesbiljetten gäller också för teknikens och sjöfartens hus samt kommendanthuset som ligger strax intill slottet Malmöhus där akvariet är beläget.

Källförteckning
S. BIRKESTAD (1985) Akvariet i muséet. Korall nr. 1/1985 ss. 44-45.
Malmö museer (2003) Internetpublikation, http://www.malmo.se

Artikeln är tidigare publicerad i Ciklidbladet nr 3-2003.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.