Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

En tysklandsresa - Zierfische & Aquarium 2006
Av: Michael Persson

Ciklidvännerna i Malmö fick under några års tid ställa in sin Tysklandsresa på grund av bristande intresse. Detta trots att ett stort arbete lades ner på att hitta medresenärer utanför föreningen. I år såg det ut att gå samma väg, ända tills Göteborgs Ciklidgrupp hörde av sig och anmälde ett dussintal personer på ett bräde.

Efter att ytterligare några utomstående hört av sig var vi uppe i ett 30-tal deltagare, vilket är precis lagom i en stor buss med lite plats över för frigolitlådor till fisk. Målet för resan var Zierfische & Aquarium som är en årligt återkommande akvaristikmässa arrangerad av världens största zoovaruhus, Zoo Zajac i Duisburg, beläget mitt i Ruhrområdet. I år hölls även det internationella diskuschampionatet i samband med mässan. Ni som förväntar er att läsa en artikel om diskusar kan sluta läsa redan här, varken jag eller någon av de övriga deltagarna har diskus som huvudintresse. Jag har inte heller den kunskap som behövs för att kunna beskriva alla diskusvarianter som fanns på mässan. Det här blir istället en kort redogörelse för vår resa, besöket på mässan och några tyska zoobutiker.

Lång natt
De flesta deltagarna samlades i Landskrona på torsdagskvällen för att där bli upphämtade av den inhyrda bussen från Ystad. Förväntningarna var på topp när vi rullade iväg. Efter att ha hämtat upp ett gäng i Malmö bar det av mot Trelleborg för färjetransport vidare till Travemünde. Väl ombord serverades en buffé med allehanda godsaker, att fri dricka ingick var säkert en starkt bidragande orsak till att stämningen var på topp.
Senare samlades de flesta i baren där en trubadur underhöll, medan korthajarna gjorde sitt bästa för att spela av varandra pengarna i poker. När alla hade som trevligast vid 02-tiden stängde baren, en del valde då att gå och lägga sig medan andra gjorde sitt bästa för att hålla igång ett tag till. Till nästa års resa har jag ett besparingstips till arrangörerna - skippa hytterna, sömn är en klart överskattad aktivitet vid den här typen av resor.

kortspel i bussen
Foto © Michael Persson
Fredagen började i lugnt tempo men korthajarna var snart igång.

UKA och Aquafarm
Fredagen började av förklarliga skäl i lugnt tempo, det var mycket stillsamt i bussen under förmiddagen. Men i takt med att pysljuden från öppnade burkar tätnade så ökade också stämningen snabbt igen. Snart var korthajarna igång på nytt. Dagens första stopp var butiken Uka Aquaristik i Münster. Butiken som nyligen hade flyttat till nya lokaler visade sig ha ett ordinärt sortiment med östafrikanska ciklider med en varierande prisbild, en del var billigt medan annat var riktigt dyrt. Medan en del handlade tog Magnus på sig rollen som reseledare och förhörde sig med butiksinnehavaren vilka odlare och butiker längs vägen som var värda ett besök.
Magnus förfrågan resulterade i ett besök hos grossisten/odlaren Aquafarm i Oer-Erkenschwick. Innehavaren där erbjöd sig att packa och leverera fisken till motorvägen när vi skulle åka hem på söndagen. Här fanns en hel del intressant och bland det som beställdes var Neolamprologus longicaudatus, Lethrinops sp. "red cap", Itungi och en odlingsvariant av Aulonocara med det fantasifulla namnet " blood dragon".
Därefter hanns ett snabbt besök med på Burger King, lite för snabbt visade det sig. När bussen rullade ut på motorvägen igen upptäckte vi att Cheddo var kvar på rastplatsens toalett. Det var bara till att vända igen på nästa avfart. Maria och Marie hann fixa ihop lite allsång tills vi var tillbaka (mel. broder Jakob); var é Cheddo, var é Cheddo, såg du inte bussen?

UKA-Aquaristik i Münster
Foto © Michael Persson
Dagens första stopp var butiken UKA-Aquaristik i Münster.

Aqua-Treff
Dagens sista butiksbesök blev Aqua-Treff i Meerbusch strax utanför Duisburg. Här fanns ett stort utbud med östafrikanska ciklider, även flera rariteter. Det blev en hel del beställningar som till exempel Xenotilapia bathyphilus, Triglachromis ostostigma, Gnatochromis permaxillaris och ett flertal leptosoma-varianter för avhämtning före söndagens hemresa. Efter inkvartering på hotellet i centrala Duisburg gav sig större delen ut för att äta. Därefter var de flesta nöjda med dagens aktiviteter och gick till hotellet för att sova medan några fortsatte ut för att undersöka stadens nattliv.

Aqua-Treff i Meerbusch
Foto © Michael Persson
Hos Aqua-Treff i Meerbusch fanns en hel del intressanta tanganyikaciklider.

Hobby-Zoo Tillman
Lördagen inleddes med ett besök i butiken Hobby-Zoo Tillman som visade sig ligga bara ett par kilometer från hotellet. Affären är specialiserad på ciklider från Syd- och Centralamerika och här fanns en hel del intressant att titta på. Ju mer man gick runt och tittade, desto fler udda arter hittade man. Med mitt intresse för västafrikanska ciklider så reagerade jag speciellt för Hemichromis frempongi och Tilapia snyderae som får anses som mycket ovanliga i handeln, den sistnämnda ångrar jag att jag inte köpte med mig hem. Utbudet av centralamerikanska ciklider var riktigt imponerande och det fanns många ovanliga arter som till exempel olika Theraps och Neetroplus.

Hobby-Zoo Tillman i Duisburg
Foto © Michael Persson
Lördagen inleddes med ett besök i butiken Hobby-Zoo Tillman i Duisburg.

Mässan
Väl framme vid mässhallen lyckades vår utmärkte reseledare Magnus förhandla sig till grupprabatt. Vi tillbringade fyra timmar på mässan vilket jag tycke var precis lagom. Jag hittade inga revolutionerande nyheter men det fanns en hel del intressant att titta på och många utställare erbjöd bra mässpriser. Flera passade på att köpa framförallt filtermaterial, rötter, foder och böcker som var billigt. Räkor var också populärt och dom fanns med pris från en euro styck och uppåt.
Diskuschampionatets del av mässan bestod av en stor avdelning med utställningsakvarier. Jag måste erkänna att jag inte har mycket till övers för färgglada diskusar simmandes en och en i kala oinredda utställningsakvarier. Den delen var därför snabbt avklarad för min del. Efter knappt tre timmars rundvandring slöt jag upp med ett gäng som hade hittat mässhallens enda mat- och ölutskänkning.

mässhallarna
Foto © Michael Persson
Framme vid mässan som hölls i gamla industrilokaler.

snyggt inrett akvarium
Foto © Michael Persson
Det fanns en del riktigt snyggt inredda akvarier med diskus på mässan.

en hel trailer med diskusakvarier
Foto © Michael Persson
En hel trailer med diskus.

Eheim Compact
Foto © Michael Persson
Eheim visade upp tre nya storlekar i "Compact"-serien, 2000-, 3000- och 5000 liter per timme.

drickapaus
Foto © Michael Persson
Man blir torr i halsen av att gå på mässa, men varför är glasen så små?

diskuskollage
Foto © Michael Persson
Diskusar i oinredda akvarier är inte riktigt min grej men här är ett litet urval.

Zoo Zajac och pubbesök
Efter mässan passade vi på att besöka världens största varuhus för zooartiklar - Zoo Zajac. Det var en märklig upplevelse att gå och handla akvarietillbehör med kundvagn. Det var svårt att hitta bland tillbehören eftersom allt var uppdelat per tillverkare istället för per kategori. På akvarieavdelningen fanns ett tusental akvarier, men fiskutbudet höll typisk varuhusklass. På de andra avdelningarna kunde man hitta det mesta i husdjursväg, eller vad sägs om skunkar, minigrisar eller ormar för 30 000 euro?
På kvällen gick hela sällskapet gemensamt till en pub i närheten av hotellet där vi blev inkvarterade i en egen lokal för att äta. Maten var mycket god men ljudvolymen blev olidlig, och efter maten fick vi flytta ut i baren som visade sig vara riktig trevlig. Här blev det några timmars ciklidsnack innan vi splittrades upp på olika håll.

Zoo Zajac
Foto © Michael Persson
Shopping på Zoo Zajac.

Hemresan
På söndagsmorgonen avgick bussen redan klockan 7.45 för att först passera Aqua-Treff där beställd fisk skulle avhämtas. Sedan mötte Aquafarms innehavare upp på avtalad rastplats för att leverera beställd fisk, han hade även med sig en kartong med foderprover. Sen var det en lång resa upp till Puttgarden, där ett besök i en av de många butikerna för procenthaltiga drycker hanns med innan färjan tog oss över till Rødby. Efter att ha lämnat av lite folk på olika ställen i Malmö kom vi fram till Landskrona vid 22-tiden. Jag vill passa på att tacka alla som lagt ner arbete på att arrangera resan, der reiseleiter och alla deltagare som bidrog till den fantastiskt fina stämningen. Jag är övertygad om att alla som var med i år, också vill följa med nästa år när Deutsche Cichliden Gesellschaft (NCS tyska motsvarighet) ställer ut ciklider vid mässan. Då lär det inte vara några problem att hitta tillräckligt många intresserade. Vi ses om ett år!

Nästa år ses vi i Malmö, då ska det bli skönt att vara på hemmaplan!

vällastad buss
Foto © Michael Persson
Det var en imponerande mängd varor som packades ur bussen i Landskrona.

Länkar till butikerna som besöktes
Uka Aquaristik, Münster - http://www.uka-aquarienbau.de
Aquafarm, Oer-Erkenschwick - http://www.aquafarm.de
Aqua-treff, Meerbusch - http://www.aqua-treff.de
Hobby-zoo Tillmann, Duisburg - http://www.hobbyzoo-tillmann.de
Zoo Zajac, Duisburg - http://www.zoozajac.de

Diskutera artikeln

Se fler foton från resan här


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.