Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Mumbo Island
Av: Roger Häggström

I Malawi- och Tanganyikasjöarna är det speciellt öar och rev som drar till sig uppmärksamheten till alla som är på jakt efter ovanliga ciklider. Eftersom öar och rev under lång tid har varit isolerade från de fiskpopulationer som finns längs kusterna, är det ofta så att det har utvecklats speciella färgvarianter eller arter där.

Det behövs inte stora avstånd öppet vatten för att till exempel mbunas, som är beroende av att det finns sten och klippor på botten, bildar isolerade populationer. Ju längre tid en population är isolerad, ju större är chansen att det utvecklas en ny färgvariant eller art. Även långa sandstränder längs kusten eller flodutlopp är naturliga hinder som kan isolera ciklidpopulationer från varandra.

Vid mitt besök i Malawi och Cape Maclear 1990 passade vi på att göra en utflykt till Mumbo Island, en ö som ligger cirka sex kilometer nordväst om West Thumbi Island strax utanför halvön Cape Maclear i Malawisjöns södra del. Ordet "mumbo" kommer från lokalbefolkningens namn på elefant. Legenden berättar att när de första engelska kolonisatörerna kom till platsen fanns det en ensam elefant på ön. Den blev omedelbart skjuten i äkta kolonialstil.

Lady Lousie vid Mumbo Island
Foto © Michael Persson
Stuart Grants båt Lady Lousie uppankrad vid Mumbo Island.

Ön är tätt bevuxen av träd och snårskog. På ön finns tidvis en stor koloni vitbröstade cormoranter. Cormoranten är en sjöfågel som lever gott på alla cikliderna i sjön. De häckar på ön i hundratal mellan mars och oktober. Man ser dem ofta sola på klipporna för att torka sina vingar efter sina fisketurer. Som överallt annars runt sjön ser man också de vithövdade havsörnarna som bygger bon högt upp i trädkronorna.

Ön är nästan cirkelrund och ungefär en kilometer bred. Den bildas, som så många andra av öarna i Malawisjön, av den översta toppen på ett undervattensberg. Berget vid Mumbo Island har sin bas mer än hundra meter under sjöns yta.

Mumbo Island tillhör nationalparken vid Cape Maclear, vilket bland annat innebär att cikliderna som lever omkring ön inte får fångas för export. Förutom Mumbo Island ingår även också följande öar i nationalparken: Domwe, Thumbi West, Thumbi East, Zimbawe Rock, Nankoma, Maleri, Nakantenga, Chinyankwazi, Chinyamwezi, Mpande och Boadzulu. Förutom öarna ingår vissa kuststräckor vid halvön Cape Maclear i nationalparken.

Det som är lite ironiskt är att just området kring Cape Maclear är tämligen ointressant för forskarna, eftersom arter från hela sjön har planterats in där av den första fiskexportören vid Malawisjön, Peter Davies. Han hade sin fångststation stationerade vid Cape Maclear. Han planterade tyvärr in en del ciklidarter utanför sin fångststation för att slippa åka så långt för att fånga dem.

Det finns förstås några forskare som intresserat sig för hur de inplanterade arterna har klarat sig i konkurrensen med de "infödda" och som har publicerat arbeten kring detta (Trendall, 1988).

Några av de arter som introducerats i nationalparken är Metriaclima aurora, "coboltzebra" (Metriaclima callainos), "white zebra", Cynotilapia afra (som är mycket vanlig), Labidochromis freibergi, Melanochromis joanjohnsonae, Melanochromis johanni och Aulonocara "peacock".

Ciklidpopulationen vid Mumbo Island delar många av de vanligaste arterna som finns vid kusten och vid Cape Maclear (minus de introducerade arterna vid Cape Maclear). Men på grund av sin isolering från dessa populationer, finns det även några ciklidarter som är endemiska vid ön, dvs. som utvecklats kring ön och som bara finns där. Bland annat finns en art av Petrotilapia, en Pseudotropheus zebra-liknande art och en riktigt snygg Tropheops tropheops-variant.

Petrotilapia sp. "mumbo yellow"
Foto © Ad Konings
En Petrotilapia sp. "mumbo yellow".

Vi åkte med en hyrd fiskebåt till ön och gick iland vid den lilla vik på den södra delen av ön som de lokala fiskarna använder som sovplats efter sina nattliga fisketurer. Så fort vi dök under vatten såg vi att fiskpopulationen här var helt annorlunda jämfört med den vid Cape Maclear.

Petrotilapia sp. "mumbo yellow", som är endemisk vid ön, är till övervägande delen gul på kroppen, men har också lite violetta färgtoner. Fenorna är svarta till mörkblå med tydligt markerade fentrålar. En förhållandevis vacker Petrotilapia. En annan fisk med gul till violett färg är Tropheops sp. "tropheops mumbo", som även den är endemisk.

Tropheops sp. "tropheops mumbo"
Foto © Ad Konings
En Tropheops sp. "tropheops mumbo".

Eftersom dessa arter är vanligt förekommande, fick vi helhetsintrycket att de fiskar man såg hade en mera gulaktig och violett färg än vid Cape Maclear.

Det mest spännande med vår tripp till ön var dock att se den vita Labidochromis caeruleus som lever vid ön. Den är inte endemisk, utan förekommer på flera platser längs kusten i södra delen av sjön. Först efter många dyk insåg vi att dessa fiskar lever i sprickorna mellan eller under stenarna. När vi väl insåg detta, upptäckte vi att de var ganska vanligt förekommande. De syntes mycket väl med sin vita färg mot den mörka stenytan. Detta är säkert en av anledningarna till att de sällan är framme på öppet vatten.

Vi dök bara vid den södra viken på ön, men det lär finnas bra platser att dyka på även vid den norra delen.

Mumbo Island är inte svårtillgänglig. Ni som tänker åka till Malawi och besöka Cape Maclear, missa inte att ta chansen att ta en tur till Mumbo Island. Det är en vacker ö med många spännande ciklider att titta på.

Referenser
Digby Lewis, Peter Reinthal, Jasper Trendall: A Guide to the Fishes of Lake Malawi National Park. WWF 1986.
Ad Konings: Cichlids and all the other fishes of Lake Malawi
Trendall J. The distribution and dispersal of introduced fish at Thumbi West Island in Lake Malawi, Africa. J. Fish Biol 1988; 33:357-369.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.