Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Bakhållsjägaren från Malawisjön
Av: Roger Häggström

Man brukar slentrianmässigt säga att malawiciklider är ointressanta eftersom de inte har något "intressant beteende" till skillnad från tanganyikacikliderna. Detta tycker jag är en sanning med modifikation. Många så kallade "haplisar" visar upp mängder av "intressant beteende", även i akvariet. För att vara lite elak ifrågasätter jag också vad som är så intressant med att se till exempel petrisar eller tropheusar ta ihjäl varandra...

Vid min resa till Malawisjön 1990 fick jag tillfälle att studera en av mina favoritfiskar, Nimbochromis linni, och dess naturliga jaktbeteende. Jag hade innan resan hållit flera par N. linni i mina akvarier och hade även lyckats få lek av den. Leken resulterade för övrigt i åttio stycken matfriska "myrslokar" (så kallade i alla fall min arbetskompis Janne Hägglund dem). Därför var det extra roligt för mig att få se min "gamla bekant" i sin naturliga miljö.

Fiskfakta
Först lite fakta. Nimbochromis linni är en rätt vanlig fisk som förekommer i hela Malawisjön. Man känner inte till några färgvarianter av den.
Utfärgade hanar får ett grönblått metalliskt skimmer över hela kroppen med en blå övre del av gällocket, men även en helt utfärgad hane förlorar aldrig helt fläckarna. På ryggfenan hos både hanen och honan finns en orange till röd söm, hos den utfärgade hanen återfinns samma färg i nästan hela analfenan (hur röd sömmen och analfenan är beror på om de får färgfoder eller inte).
Det är en mycket stor "haplis" som kan bli ända upp emot trettio centimeter lång. Därför måste akvariet vara stort, helst större än 500 liter. Trots sin storlek är den inte speciellt aggressiv i akvariet, detta gäller även mellan artfränder. Den bör helst hållas tillsammans med andra fredliga "haplisar" och Aulonocara.
Honorna brukar vara duktiga på att sköta om sina yngel. Min hona fortsatte att plocka in yngel vid sängdags (när jag släckte ljuset i akvariet) under cirka två veckor sedan de först släpptes ut. Jag lät henne gå kvar ytterligare en tid och såvitt jag vet åt hon inte upp några av ynglen. Ynglen är mycket glupska och växer fort om de får rätt skötsel. Hanarna färgar ut sent när de når en längd av 10-15 centimeter, i alla fall har det varit så i mitt fall. Alla mina 80 linniyngel sålde jag för övrigt alldeles för billigt till Akvarievalvet i Linköping vid en längd av 7-8 centimeter (fick jag det sagt också).

Nimbochromis linni, Chizumulu Island
Foto © Ad Konings
Nimbochromis linni vid Chizumulu Island.

Min berättelse
För att återgå till min berättelse, så var det den allra sista dagen av min vistelse vid Cape MacLear, som jag och Lars Andersson hyrde en dough-out (= urholkad trädstam) för några kwacha och paddlade över till Thumbi-ön. Vi ville ta ett sista dyk innan vi skulle återvända till Sverige. Vid det här laget var vi ganska vana vid att paddla dessa urholkade trästammar, så det dröjde inte länge innan vi passerade "the aquarium" och drog upp dough-out kanoten på klipporna vid Mitande Rocks; sydöstra spetsen av Västra Thumbi-ön. Vi tog genast på oss våra cyklop och simfötter och begav oss ut på jakt (efter lämpliga kameramotiv). Lars ville gärna se en fläckig Gephyrochromis mento innan vi reste tillbaka till Sverige. Själv var jag på jakt efter Nimbochromis linni.

"Akvariet"
Alldeles intill två klippor fanns ett "akvarium", cirka 20 x 10 meter och cirka 1,5 meter djupt, som var delvis avgränsat mot resten av sjön med en ås av klippor och större stenar. Botten av "akvariet" bestod av kullersten, knytnävsstora och uppåt, med enstaka partier av sand mellan stenarna. På en del platser fanns också ovanligt täta och friska bestånd av den vallisneriaart som växer här och var i sanden mellan stenarna i den steniga biotopen och i övergångszonen. Detta förstärkte intrycket av ett jättelikt akvarium.
Stenarna på botten var täckta av alger, och mbunas av olika typer gick fredligt och betade av dem. De flesta fiskarna var dock inte speciellt färggranna, utan var för det mesta färgade i bruna och mörkblå nyanser.

En Nimbochromis linni
Jag simmade omkring i "akvariet" en stund, när jag plötsligt stötte på en Nimbochromis linni. Jag såg den inte först, eftersom den stod alldeles stilla med "snoken" runt en sten och buken tätt tryckt emot underlaget. Den är också mycket svår att se mot de brunröda algtäckta kullerstenarna på grund av sin brunspräckliga kamouflagefärg. Jag såg den först när den blev skrämd och simmade iväg till en ny jaktposition.
Eftersom det bara var 0,5-1 meter djupt där den jagade och solljuset var starkt, lyckades jag också ta några riktigt bra bilder av den med min undervattenskamera. Antagligen är dessa bilder några av de allra bästa fiskbilderna som jag lyckades ta under hela resan, man är ju ingen Ad Konings direkt. För den fotointresserade kan jag väl nämna att jag använde en undervattenskamera av märket Motormarine II.
Antagligen fanns det gott om yngel som gömde sig i sprickorna mellan kullerstenarna, och det var dem som linnin var på jakt efter.

The aquarium
Foto © Michael Persson
"The aquarium" kallas ett litet undervattensrev som ligger strax utanför Thumbi West-öns södra del.

Bakhållsjägaren
Jakttekniken är ganska enkel. Fisken simmar till en plats med mycket sten och springor och trycker den främre delen av kroppen, från bröstfenorna och framåt, mot en lämplig sten. Den långa nosen placeras strategisk intill en lämplig springa. Där ligger den sedan och väntade på att ett intet ont anande yngel ska titta fram. I det läget fäller linnin ut sin stora mun, som öppnas nedåt, och formligen dammsuger upp ynglet i munnen med det undertryck som bildas när munnen öppnas. Det verkade inte spela någon roll åt vilket håll den vände buken, ibland låg den helt på sidan och vid ett tillfälle lade den sig nästan under en sten med buken uppåt! Hela tiden var den dock tätt tryckt mot underlaget, ungefär som en Julidochromis från Tanganyikasjön.
Under de tio minuter som jag observerade fisken låg den sällan kvar mer än cirka femton sekunder på varje plats, innan fisken simmade någon halvmeter till nästa jaktposition. Detta berodde antagligen på att den kände sig jagad av mig och min kamera. Enligt litteraturen brukar den nämligen ligga i flera minuter och vänta på sitt byte. Det stämmer också med mina iakttagelser i akvariet; där har jag flera gånger sett N. linni ligga stilla väldigt länge, som i trans, med buken mot en sten och nosen i ett växtsnår eller över kanten på en skifferplatta. Jag följde fisken 10-15 minuter innan jag till slut började frysa i det 23 grader varma vattnet. Efter att ha tinat upp i den heta solen några minuter inför nästa dyk, kunde jag inte hitta igen fisken. Jag tror inte att "min" fisk lyckades hitta något byte under tiden som jag studerade den, jag såg i alla fall aldrig att den högg efter någonting. När både jag och Lars var nöjda med snorkeldyket, var det dags att paddla hemåt. Det kändes lite vemodigt att lämna platsen, kanske var det sista gången man hade förmånen att få dyka i ett akvarium, vem vet...

Referenser
Ad Konings, 1989. Malawi cichlids in their natural habitat. Sid 122-123.
Ad Konings, 1990. Ad Konings book of cichlids and all the other fish in lake Malawi. Sid 170-171.
Dr. Andreas Spreinart, Buntbarsch Jahrbuch 1994, Sid 21-22.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.