Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Odjur och godbitar
Lamprologus congoensis

Av: Tor Kreuzman

Det faktum att Lamprologus-släktet innehåller allt möjligt och är i stort behov av en tidsenlig revision är väl oss alla bekant. När vi talar om lamprologusar tänker vi oftast på små, smäckra, vackra och fredliga ciklider och inte på de större, fulare och konstigare arter som också hör till släktet.
Rubriken är avsiktligt tvetydig, jag skall berätta om en art som har båda sidor. De kan vara riktiga odjur i fel sällskap eller i ett oriktigt inrett akvarium. Men när de kommer rätt, i rätt sällskap och i en omgivning som passar dem, då är de riktiga godbitar. De är någonting för den som tröttnat på snällt simmande, menlösa och skrikigt färgade fiskar.

Lamprologus congoensis
Foto © Tor Kreuzman
Fakta
Vetenskapligt namn: Lamprologus congoensis
Tidigare vetenskapliga namn: Lamprologus fuscus
Handelsnamn: Kongo-lamprologus
Utbredning:Förekommer i Kongofloden mellan mellan Matadi och Stanleypoolen, Stanleyfallen och längre uppströms i flodsystemet.
Temperatur: 23 - 27°C
pH: 6.5 - 7.5
Naturlig mljö: Lever i starkt strömande floder där den håller till i lungt vatten i skydd mot strömmen av stenar och klippor nära botten.
Längd: Upp till 15 cm, honan några centimeter mindre.
Akvariestorlek: 100 cm & 150 liter.
Lekbeteende: Substratruvare som leker i grottor.
Föda: Allätare.

Anpassade till forsar
Från Kongofloden kommer några stycken gråa reophila forsciklider som utseende- och beteendemässigt ligger långt från Tanganyikasjöns arter. Söderut från Kinshasa i de stora forsarna hittar vi minst tre arter Lamprologus som har likheter med varandra. De tre arterna är Lamprologus congoensis, L. mocquardi och L. werneri.
Alla har tillbakabildad simblåsa och kraftiga fenor som gör att de kan leva i det kraftigt forsande vattnet. De simmar sällan ut i strömmen men kastar sig ut efter mat och störtar tillbaka ögonblickligen. Deras simsätt är ryckigt och hoppigt och anpassat till forsarna i floden. Steatocranus-arter trivs i samma vatten i sällskap med dessa lamprologusar.

Lamprologus congoensis
Foto © Tor Kreuzman
Lamprologus congoensis, hane.

Akvariet
Min bekantskap med dessa arter började med några stycken som jag köpte i Sverige för ca 1 år sedan. Fyra små torpedformade fiskar inhandlades som Lamprologus mocquardi. På köpet kom en stor hane av obestämd art, en verklig tyrann som kunde terrorisera ett helt akvarium.
Alla fick bosätta sig i ett 150-liters akvarium inrett med stora rötter, stenar och delar av blomkrukor. Ett kraftigt filter såg till att vattnet strömmade friskt från den ena kortsidan över hela karet. Några växter och det var klart. Inredningen skulle likna fiskarnas hemvatten med många gömställen och skyddade platser dit den hårda strömmen inte når. Inget biotopakvarium inte, sällskapet bestod av Ancistrus-malar som trivdes fint i strömmen.

akvariet
Foto © Tor Kreuzman
Interiören i akvariet, på ytan syns den kraftiga strömmen strömmen.

Dominerande hane
Fiskarna köptes som Lamprologus mocquardi och inga uppgifter som jag hittade tydde på att det skulle vara omöjligt. Litteraturen sade att mocquardin har färre blå punkter på sidorna än congoensis, men det är svårt att bestämma om man bara har en av arterna i akvariet. Den stora hanen var kraftigare och mörkare men annars liknade han de övriga.
Fiskarna anpassade sig väl till det nya akvariet och alla de mindre sökte upp en bekväm grotta som de sedan behållit för sig själv i alla tider. Hanen hittade en lämplig blomkruka och därifrån kunde han bevaka allt det övriga livet i akvariet och hålla ordning på de andra. Han var mycket dominerande och jag oroade mig för hur de andra skulle klara sig.
Det visade sig snart att trots sina aggressioner så skadade han inte sina sambos. Höll de bara sig i sina krukor eller sin grotta så var de inga problem. Och så fick det bli, endast i mattider kunde man se de övriga fiskarna. De kastade sig modigt ut i strömmen, tog maten och störtade tillbaka. Det började se ut som om mina mocqardis skulle vara en idealkombination med fyra honor och en hane.

Lamprologus congoensis
Foto © Tor Kreuzman
Lamprologus congoensis, hona.

Ingen familjefavorit
Livet i akvariet är spännande men detta är ingen familjefavorit. Gråa fiskar som håller sig undan är inget vidare tycker den övriga familjen. Akvariet sköttes rent rutinmässigt under månaderna som följer. Sporadiska vattenbyten och en lätt putsning av filtret, alltid när strömmen såg ut att avta. Dieten var varierande och mångsidig. Där ingick såväl flingor och granulat som pellets, ibland det på djupfrysta läckerheter som omväxling.
Vattenvärdena brydde jag mig mycket litet om. Fiskarna kom ju från den stora Kongofloden där vattenvärdena kan variera kraftigt mellan de olika årstiderna. Alltså räknade jag med att dessa fiskar vara anpassningsbara och inte förväntade sig något speciellt av vattnet. En gåta var naturligtvis om det skulle behövas något speciellt för att få igång leken.

När man minst anar
Ibland gick tankarna till de undertryckta fiskarna i sina gömmor, hur skulle jag kunna veta vad som hände i dessa platser. Och det visade sig att jag inget anade. En hetsig höst gjorde att jag inte hann följa med som vanligt och sedan plötsligt upptäcktes några yngel i akvariet. Jämngråa, torpedformade tydliga små ciklider skuttade omkring i strömmen utan att störas av de vuxna djuren.
Det var uppenbart att jag hade en stor dominerande hane och resten var honor.
Alla honor hade sitt lilla revir inom hanens stora revir. Livet är fridfullt och yngel simmar oberörda av de vuxnas roller. Det skenbara lugnet är dock en terrorbalans som leder till häftiga reaktioner om någon vågar ge sig ut i det fria vattnet. Trots det aggressiva beteendet har ingen hona skadats, inte av hanen eller de rivaliserande honorna, inte ens fenorna bär spår av våld.

ungfisk
Foto © Tor Kreuzman
En ungfisk.

Artbestämda
I och med leken så blev det aktuellt med att försöka artbestämma gruppen. Eftersom litteraturen gav så litet beslöt jag att skicka bilder av hanen, en hona samt ett yngel till Anton Lamboj i Wien. Han har skrivit den utmärkta boken "The Cichlid Fishes of Western Africa" som är en ypperlig guide till just dessa fiskar. Anton berättade att mocquardin inte har exporterats kommersiellt över huvudtaget och identifierade mina fiskar som Lamprologus congoensis. Med en gång så blev arten vanlig och lätt att föröka.

Lamprologus congoensis
Foto © Tor Kreuzman
Lamprologus congoensis, hona.

Rymligt akvarium
Dessa forslevande lamprologusar är spännande bekantskaper. L. congoensis beskrevs av Schilthuis redan 1891 och det är den mest importerade arten. De är ännu relativt obekanta och vi har mycket kvar att lära oss om dem. Troligen så finns det också obeskrivna arter så vi kan se fram emot överraskningar också i framtiden.
Dessa lamprologusar håller man bäst i ett rymligt akvarium där vattnet strömmar friskt. Det skall vara inrett så att alla individer hittar ett eget gömställe. Det normala är att en dominerande hane har 2-4 honor inom sitt revir, och honorna håller sig med egna små revir dit de lockar hanen för lek. Hanarna kan vara mycket aggressiva mot både den egna arten och andra akvarieinnevånare.

Få krav
L. congoensis är en substratruvare, paret leker i honans grotta och äggen kläcks efter 2-3 dygn. Ungefär en dryg vecka senare simmar ungarna och håller sig till bottnen och i skydd av stenar. Där är de skyddade för strömmen och predatorer, de blir också nästan osynliga för den som beundrar akvariet utifrån. Först när de vuxit till sig så att de vågar sig ut på fritt vatten blir de lättare att upptäcka.
Dessa fiskar är inte svåra att hålla, de äter allting och ställer inga större krav på vattnet. Deras krav är få och lätta att fylla, kraftig ström, många hålor och syrerikt vatten – det är allt.
Lamprologus congoensis är definitivt inte något för sällskapsakvariet. Men i ett artakvarium, i en liten grupp är de spännande och intressanta fiskar.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.