Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Pelvicachromis sacrimontis
Grann som en palettciklid

Av: Tor Kreuzman

Jag har minnen från min ungdom då våra palettciklider var granna fiskar med mycket rött. Sedan har de, åtminstone i mina ögon, förlorat en del. Jag vet inte om det beror på tiden som gjort paletterna från förr brokigare eller om de stammarna verkligen var färggrannare. Eller kan jag ha hållit Pelvicachromis sacrimontis som vanlig P. pulcher en gång i tiden.

P. sacrimontis motsvarar nämligen de minnen jag har av gamla tiders granna paletter. De är helt enkelt flotta fiskar med klara röda färger på buken, lite blått över kinden och en annars mörk kropp.

Pelvicachromis sacrimontis
Foto © Tor Kreuzman
Fakta
Vetenskapligt namn: Pelvicachromis sacrimontis
Tidigare vetenskapliga namn: Pelvicachromis camerunensis
Utbredning: Sydvästra delen av Nigeria.
Temperatur: 23 - 26°C
pH: 6.0 - 7.5
Naturlig mljö: Lever i grunt långsamflytande vatten med sparsam växtlighet och mycket skydd i form av rötter och stenar.
Längd: 10 centimeter, honan ett par centimeter mindre.
Akvariestorlek: Minst 80 centimeter och 100 liter.
Lekbeteende: En parbildande substratruvare som leker i grottor.
Föda: Allätare, söker sin föra i bottensedimentet.
Övrigt: Könsfördelningen på kullarna styrs av vattnets pH-värde. Lågt pH ger överskott på hanar och högt pH ger överskott på honor.

Ifrågasatt
Pelvicachromis sacrimontis har varit omdiskuterad i ciklidkretsar och namnets giltighet har ifrågasatts i flera omgångar. Att fisken dessutom är så lik den vanliga palettcikliden har fött tanken om att det enbart skulle vara en lokal variant av P. pulcher. Anton Lamboj tog definitivt udden av alla tvivel redan i den tidigare utgåvan av Westafrikanische Zwergcichliden (1999), där han konstaterade att Jochen Paulos beskrivning från 1977 där han å sin sida kontstaterade att Boulenger 1911 beskrev två arter under namnet Pelmatochromis kribensis.
Den andra kallade Paulo för "P. pulcher B", "P. sp. afffinis pulcher" eller inkorrekt "P. camerunensis" eftersom den inte kom från Kamerun. Till slut konstaterade han att den andra arten "nuförtiden" det vill säga 1977, går under namnet P. sacrimontis. Men nu vet vi alltså att det är fråga om en egen art, Pelvicachromis sacrimontis , Paulo, 1977 som kommer från sydvästra Nigeria, från floderna i trakten av Lagos.

akvariet
Foto © Tor Kreuzman
Akvariet var på 160 liter och inrett med stora mängder stenar och rötter.

Skillnader
Den skiljer sig från P. pulcher tydligast genom det lysande blåa som skiner kring ögon och gälar. En skarp iakttagare lägger också märke till att P. sacrimontis har en något trubbigare profil och vanligtvis saknar de mörka fläckar som P. pulcher har på rygg och stjärtfena. Den blir litet större än P. pulcher och har därför fått populärnamnet Giant Krib i USA. Den förekommer i tre färgvarianter en grön, en gul och den här aktuella grannröda formen. Som vanligt i släktet så är det huvudsakligen hanarna som skiljer sig mellan de olika färgvarianterna, honorna har genomgående en likadan färgsättning.

malarna jagades
Foto © Tor Kreuzman
Att malarna jagades bort var ett gott tecken.

Ett par
Mina sacrimontisar skaffades från Imazo . På grund av små utrymmen så fick det bli ett enda par men könsskillnaderna är tydliga så det var inget problem. Annars är det inte att rekommendera att man köper sina rariteter parvis annat än i speciella fall. Det är lätt hänt att en fisk skadas och man mister den och när det gäller ovanliga arter så kanske det inte går att kompensera. Dessutom vill de flesta arterna vara i grupper, antingen jämna par eller fler honor på varje hane eller stora blandade grupper. Med den vanliga paletten har jag ofta hållit mig med ett par så jag vågade ändå göra så.
Paret fick flytta in i ett väl inkört akvarium. En grupp apistogrammor fick flytta ut, endast en A. hongsloi hane blev kvar eftersom han inte lät sig fångas. Till sällskap hade paret ett stim Corydoras aeneus med lite olika varianter och en gammal Rineloricaria sp..

hene med yngel
Foto © Tor Kreuzman
Pelvicachromis sacrimontis, hane med yngel.

Akvariet
Akvariet var på 160 liter och inrett med stora mängder stenar och rötter. En perfekt interiör för ett palettpar, alltså. Filtreringen sköts av ett integrerat filter med pump och stor filtermatta. Ett enkelt och bra system som fungerar praktiskt taget utan underhåll.
Akvariet har en timer som tänder och släcker ljuset i 10 timmars cykler. Vattenbyten görs oregelbundet cirka 20% per gång som ersätts med vatten direkt ur kallvattenkranen. Temperaturen är 24-25 grader, nitrat < 40 ppm, nitrit 0 ppm, total hårdhet < 17 dGH, karbonathårdhet 40 dKH och pH 6,2. pH värdet håller sig precis vid gränsen för det värde som anges i källor för att fiskynglen skall bli av båda könen. Annars kan ju lek av pelvicachromisarter leda till överraskningar när hela kullen blir av samma kön.

hona med yngel
Foto © Tor Kreuzman
Pelvicachromis sacrimontis, hona med yngel.

Lek
Fiskarna kände sig omedelbart som hemma. De simmade flitigt tillsammans mellan stenar och rötter och tycktes genast trivas. Från första dagen åt de all slags mat som serverades, mest flingor och små pellets och emellanåt djupfrysta röda mygglarver.
Det gick några veckor och när jag återvände från en arbetsresa var honan försvunnen. Det finns två möjligheter i det fallet, det kan ha hänt en olycka eller så kan det vara att hon är upptagen att vakta och sköta leken. Eftersom hanen patrullerade ivrigare än tidigare och föste undan malarna var de än försökte samlas så vågade jag tro på det lyckligare alternativet. Tre dagar senare kom en stolt mor fram med ett litet stim yngel. Hanen jagade malarna fram och tillbaka och allt såg bra ut.
För varje dag som gick kunde föräldrarna ta ynglen på allt längre simturer och de rörde sig över hela akvariet. Ena stunden uppe bland växterna på ytan, nästa nere på bottensanden. Ungarna har den för paletter typiska fläckiga färgsättningen och det visade sig vara en utmärkt kamouflagefärg. Utan den vaktande mamman skulle ynglen inte ha varit lätta att upptäcka. När akvarieskötaren kom hotande nära ynglen antingen med kamera eller något annat farligt ryckte föräldrarna några gånger på kroppen och vips försvann alla ungarna i stenskrevorna.

yngelvård
Foto © Tor Kreuzman
Pelvicachromis sacrimontis, hona med yngel.

En syn som alla akvarister bör uppleva
Min filosofi är inte att fånga ut ynglen och placera dem i ett eget akvarium för att så många som möjligt skulle växa upp så fort som möjligt. De får i stället gå med föräldrarna så länge det går. Det finns heller inget som går upp mot palettföräldrar som simmar runt med sina yngel. Det är en syn som alla akvarister bör uppleva någon gång.
Efter de första två veckorna ser stimmet ut att ha minskat alldeles litet. Ungarna växer långsammare än de skulle i ett eget akvarium men också för att skötaren varit mycket på resande fot och fiskarnas diet därför varit fattigare än vanligt. Efter en vecka går det redan bra med torrfoder, finmalda flingor slukas av hela gänget.
Nu är det med spänning som jag väntar på att ynglen skall växa upp, kommer jag att ha en någorlunda jämn könsfördelning eller översvämmas marknaden här hemma endast av praktfulla paletthonor eller hanar.

par med yngel
Foto © Tor Kreuzman
Pelvicachromis sacrimontis, par med yngel.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.