Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Varför är du akvarist?
Av: Tomas Wallengren

Varför är du akvarist egentligen? Först och främst kan vi ta reda på vad en akvarist är, för du kanske är tveksam om just du bör bära titeln akvarist. Jag slog upp det i ett lexikon och läste detta: -”En akvarist är en ägare och/eller skötare av akvarium. En riktig akvarist har också försökt lära sig så mycket om akvaristik som möjligt.”

Okej, gissningsvis faller du in under denna beteckning, varför annars gå med i ett sällskap för en speciell typ av akvariefiskar. Frågan är i för sig, enligt detta lexikon; är du bara en akvarist eller är du en riktig akvarist? Personligen anser jag nog att man antingen är en akvarist eller så är man det inte. Man kan däremot vara en mer eller mindre seriös akvarist. Utan tvekan kan man även vara helt fanatisk! Vad du är, överlåter jag till dig (eller möjligtvis till din fru/man eller liknande) att avgöra.

Delar vi samma intresse?
Så åter till frågan varför du är akvarist. Jag har funderat lite på om alla akvarister egentligen delar samma intresse, eller om man gillar denna hobby av olika anledningar? På ett sätt är det rätt självklart att man har rätt mycket gemensamt, alla är vi på något sätt intresserade av undervattenvärldar. Men vad är det man är intresserad av i denna värld?
Jag tror att det finns framförallt två huvudgrenar (en rätt grov indelning). Den ena handlar om att skapa en vacker undervattensvärld som åskådaren kan njuta av, och man gillar själva skapandet mycket. Den andra att man är intresserad av fiskarna i sig, och vill framförallt att ha fiskar med intressanta beteenden.
Jag tror alla har lite av varje i sig och drar mot mittenregionen i intresselinjen nedan. För mig är det viktigt att akvariet är tilltalande att se på, men intresset för fiskar och deras beteende är också stort. Kanske är jag mer intresserad av fiskens utseende än dess beteende, vilket gör att jag satt mig själv lite åt vänster (markerat med en pilspets på bilden nedan). Var är du?

Intresseskala
diagram akvaristtyp
Skapa något vackert   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   fiskar

Inredningen viktigast
De som tillhör den vänstra delen på linjen älskar att titta på helhetsbilder av akvarium, man talar kanske om akvariet som en levande tavla. Under denna grens ytterlighet hittar vi dem som sysslar med växtakvarium. Fiskarna är en del av inredningen, men skall inte dominera. En del av dem som befinner sig längst ut på denna kant kanske inte alls är intresserade av fiskar, utan det handlar om bara om växter. Troligtvis hittar vi en hel del trädgårdsfantaster (eller potentiella sådana) på denna kant.
Hur som helst, inredningens utseende är mycket viktig för den som befinner sig på den vänstra sidan från mitten, och de lägger ner mycket tid på den. Sysslar man med malawiciklider och ligger på vänster sidan lägger man ner tid och tanke på en snygg inredning, även om man bara använder stenar. Fiskarnas färg blir viktigare än fiskens art i ett akvarium med malawiciklider.

akvaristfostran
Foto © Tomas Wallengren
Vissa förs in i hobbyn genom att de fostras till akvarister.

Fiskarna viktigast
På den högra sidan har vi dem som går loss på fiskarna. Du skall ändå hamna långt ut åt höger för att helt tappa intresset för inredningens utseende, men det du tittar på mest är fiskarna och deras beteende. Du sitter ofta nära karet för att verkligen se vad fiskarna gör. Om en fisk fiser vill du inte missa det! Du är en av dem som kan sitta i timmar framför akvariet för att inte missa en stundande lek.
Om en art inte har behov av grottor eller växter, hittar man inte mycket av det i dessa kar. Det är fisken det handlar om, man vill skapa en miljö som får fram fiskens rätta beteenden. I dessa kar hittar man inga fisksoppor, eftersom det stör beteendet.

studera fiskar
Foto © Tomas Wallengren
En del akvarister är mest intresserade av fiskarna och studerar dem i detalj.

Biotoptokiga
Någon av er funderar kanske på var man får in biotoptokiga akvarister på denna linje. Först vill jag säga att detta nog är lite utanför ramen av denna artikels rubrik. Jag tror inte man hamnar i akvariehobbyn på grund av ett biotopintresse, det är nog snarare ett intresse som växer fram hos många efter en tid med akvarium.
Men vi skall ändå göra ett försök att placera dem som gillar biotoper. Jag tror att man hittar dessa lite varstans på denna linje. Jag tror visserligen inte man hittar speciellt många biotopintresserade längst ut på någon av linjens båda kanter.
Nu kanske jag är ute på djupt vatten, men jag tror att en del är intresserade av biotoper för fiskens skull, man vill göra det så naturligt det nu går. Dessa ligger på den högra sidan av linjen. En del andra är mer intresserade av biotoperna i sig (fiskarna inkluderade). Dessa skulle gärna ha en biotop från varje världsdel om man hade plats. Om man inte har plats väljer man den biotop som antingen har de snyggaste fiskarna eller den mest varierade miljön. De sistnämnda drar åt vänster på intresselinjen.

akvariets helhet
Foto © Tomas Wallengren
Andra akvarister är mer intresserade av helheten och kopplar av framför akvariet och njuter av den vackra undervattensvärlden.

Vi delar samma intresse
Sammanfattningsvis tror jag att vägen in i akvariehobbyn beror på ett intresse för fiskar eller för att man gillar att skapa vackra undervattensvärldar. Lite av varje är nog vanligast men vi drar nog alla lite åt det ena eller andra hållet. Antagligen har man ingen aning om detta när man börjar, utan man tror att man är intresserad av akvarium helt enkelt.
Skillnaden är ändå rätt stor. Det ena handlar om att skapa och det andra om att studera (om vi talar om ytterligheterna). Med detta i åtanke kan man nog säga att vi som är akvarister kan ha akvarium av olika skäl. Visserligen delar vi det mest grundläggande, ett intresse för det som finns under vattenytan!

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.