Ciklider.se


Ciklider
Aulonocara koningsi
Cyphotilapia frontosa
Den stora blå
Fossorochromis rostratus
Grann som en palettciklid

Guide till viktoriaciklider
Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen
Hur jag får mina Tropheus att leka
Import av Tropheus
Mysteriet med juvelernas juvel

Nimbochromis - första mötet med rovmalawi
Nimbochromis linni
Nimbochromis venustus
Odjur och godbitar - Lamprologus congoensis
Odlingserfarenheter av Xenotilapia papilio

Skitciklid - eller Afrikas röda guld?
Tre är en för mycket - Tropheus brichardi
Tropheops sp. "chilumba"
Varför är malawiyngel gula?


Andra fiskar
Brycinus longipinnis


Teknik och inredning
Akvarieprojekt 310 liter - AquaTerra
AquaTerra Canyon Rock
Back to Nature moduler
Back to Nature Rocky
Back to Nature Slimline

Bekväma vattenbyten
Borra för enkel ytavrinning
Digital termometer
DIY moduler
Filterkammare

Fötter till akvarieställning
Inredningstips
Storm i ett vattenglas
Ställningsbygge


Foder
"Aufwuchs"-utfodraren
Tillverka din egen räkmix


Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Besök hos en Tropheus-odlare

Ciklidstämman 2007
Ciklidstämman 2008
Ciklidstämman 2009

En tysklandsresa 2006
Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5


Foto
Ciklidfotografering
Fotoskola del 1 - Exponering
Fotoskola del 2 - Bländare och slutartid
Fotoskola del 3 - Brännvidd och perspektiv
Fototävlingen 2007
Fototävlingen 2008


Vetenskapligt
Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider
Världens mest framgångsrika ryggradsdjur


Övrigt
Skräckblandad förtjusning
Varför är du akvarist?


Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.

Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1

Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön

Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta

Nyasa-cichlider
Tanganyika Africa´s Inland Sea
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider


Recensioner - CD-skivor


Inga än


Sotera artiklar
Sortera efter författare

 

 

 

Inredningstips
Av: Tomas Wallengren

Den här artikeln är inte den ultimata inredningsguiden, se det som inspiration och tips utifrån mitt synsätt. Det är ju så att varje akvarist har sin uppfattning om vad som är snyggt och vad som är bäst för fisken. Men jag vill ge mina tips och råd och samtidigt försöka vara rätt bred i det jag skriver. Vill också tacka alla som deltagit och fortfarande deltar i inredningstråden, därifrån har också mycket inspiration hämtats till denna artikel.

Hur man inreder beror mycket på varför man har akvariet. Har jag ett akvarium till odling inreder jag för att gynna lek. Det är inte ofta ett odlingsakvarium är speciellt vackert att se på, men intressant kan det vara ändå. Den här artikeln handlar inte om det utan hur man kan inreda ett visningsakvarium som du har i vardagsrummet eller någon annanstans där du och gäster vistas ofta.
Personligen sysslar jag inte med odling utan gillar att skapa en vacker och förhoppningsvis även en spännande undervattensvärld för fisken. Jag uppskattar ciklider från alla världsdelar och skulle gärna ha akvarier med alla möjliga arter från världens alla hörn (jag vet att jorden är rund, men det lät bra). Personligen är jag dragen åt biotophållet och vill ha fiskar och ofta även växter från samma världsdel eller helst samma sjö eller flod, men det är jag det.

Akvariets storlek
Ibland får man hålla tillgodo med vad man har, oftast i väntan på att få råd att köpa det man egentligen vill ha. Men om vi nu utgår från vad man egentligen vill ha blir det lättare. När man börjar planera anser jag att man skall ha fisken och dess behov i centrum och utifrån det göra det så vackert som möjligt. När det gäller val av storlek på akvariet skaffar man ett som passar för de fiskar man skall ha, eller skaffar fiskar efter storleken på akvariet man har. Internetsidor och böcker ger bra riktlinjer för de olika arternas behov av storlek på akvariet, även om storleken som står i böcker oftast är minimumrekommendationer. Jag vill ofta ha ett större akvarie än vad som rekommenderas och inte tvärtom, de flesta fiskar blir intressantare om de får mer yta.
Själv föredrar jag djupa akvarier eftersom jag då får mer bottenyta att inreda på. Smala akvarier är svåra att inreda samtidigt som det inte blir mycket svängrum för fiskarna, det känns mest som att ställa saker på rad i smala kar. Personligen har jag svårt för akvarier som är har ett djup som är mindre än 50cm, jag föredrar 55 centimeter och uppåt. Det blir helt enkelt mer att "leka" med. Sen beror det givetvis på fiskarnas storlek.
Höjden spelar också roll, även här beror det på vad du har för fiskar, men också på vad du tänkt ha för växter. För de flesta ciklider är 45 centimeter helt okej, men inte om du har till exempel diskus eller andra högvuxna arter. Däremot växer en del växter rejält på höjden och kommer snart att trycka mot täckglaset om du har lägre än 45 centimeter, men även den höjden begränsar urvalet ganska rejält. En höjd på 50 centimeter är ett gyllene medelmått för mig, både för fiskar och för växter. Har du råd och möjlighet att ha 60 centimeter i höjd är det inte någon nackdel, tvärtom. Flera arter gillar att hålla till vid ytan och har du ett högt akvarium kommer du tydligare se detta beteende. Men om jag måste välja mellan höjd eller djup, så väljer jag ett större djup.
Längden är naturligtvis viktig. Varje decimeter du förlänger med gör skillnad, både för fiskarna och för dig som inredare. Det är en mycket stor skillnad på ett akvarium på 110 centimeterm och ett på 150 centimeter.
När jag skulle specialbeställa ett akvarium för malawiciklder modell mindre utgick jag från ett 222-liters akvarium (110*45*45), som jag anser är för små för malawiciklider och trånga i allmänhet. Måtten blev istället 125*55*50 vilket är ett mycket trevligt akvarium. De decimetern på djupet gör väldigt stor skillnad.

malawiakvarium
Foto © Tomas Wallengren
Helbild på mitt nya malawikar 180x65x60. Denna gång har jag valt att inte bygga någon massiv klippa utan istället byggt en mängd grottor lite utspritt, men annars ge mycket utrymme för fisken att synas och simma fritt. Är ändå nöjd med att ha tre punkter där stenarna är högre än resten och ännu mer höjd med vallisnerian.

Helheten
Jag har tänkt ge lite tips om de olika delarna av inredningen i den här artikeln, men först vill jag säga något om helheten, för i det är helhetsintrycket som vi i slutändan är ute efter. Jag tycker att det blir bäst att inreda utifrån tanken att jag skurit ut en bit av naturen, även om det är en fiktiv bit av naturen jag skapar. Det är inte säkert att något liknande egentligen finns, men det jag vill åt är känslan av att hela akvariet hänger ihop. Jag skulle alltså inte kunna tänka mig att bygga med lavastenar i ena hörnet och runda stenar från någon sjö i det andra. Det skulle ge ett väldigt delat intryck.
Vilket intryck du vill ge är din sak, men tänk på att allt bör ha någon gemensam nämnare. I mitt nuvarande akvarium med malawiciklider vill jag att betraktarens första intryck skall vara, wow! Klart vatten och mycket färger! Sen när man tittar på det mer i detalj ser man spännande klippformationer och grottor, man ser hur fiskarna har revir, men först så blir det wow! I mitt andra akvarium som har fiskar från Västafrika är det ett annat intryck. Här är det mer lummigt och lite mystiskt och man ser nya saker i akvariet beroende på vart man tittar in i det. Att studera fiskarna blir kanske lite intressantare här. Här är det stenarna, växterna och rötterna som syns först och som till stor del står för färgerna, hur jag jobbar med dem är då väldigt viktigt. Just nu är detta akvarium inte klart, jag håller som bäst på att testa lite olika växter men jag är ganska nöjd ändå.
Något som är positivt för helhetsintrycket och för illusionen av att du inte riktigt vet var akvariet slutar är att se till att man inte ser punkten där sanden möter bakrutan. Detta är inte alltid något man kan eller vill eftersträva, men det är en viktig detalj i de akvarier där du vill att det skall vara svårt att riktigt avgöra hur djupt det är. För helhetsintrycket är också belysningen viktig. Jag tänkte inte skriva något direkt om detta eftersom andra gjort det rätt mycket och det handlar mycket om smak, men tänk på att ljuset påverkar rätt mycket hur det ser ut i slutändan. Jag anser även att det är viktigt att skapa lite nivåskillnader. Växter och rötter är bra för att skapa höjd, men du kan även göra mycket med sten. Om all inredning är lika hög blir akvariet platt och ganska tråkigt.

blandad sand
Foto © Tomas Wallengren
Att mixa fin sand med lite grövre sand är snyggt och ser mer naturligt ut.

Bakgrund
Jag älskar att ha gott om plats att inreda på, vilket gör att jag personligen inte är speciellt intresserad av bakgrunder som tar plats i akvariet, däremot får jag hålla med om att de är snygga. Hur som helst är en bakgrund av något slag helt nödvändigt om du vill ha ett vackert akvarium. Både för fiskarnas trygghetskänsla, men också för betraktaren.
I ett av mina nuvarande akvarier har jag en svart bakgrund och en ljusramp med endast två lysrör, som jag lagt ganska långt fram. Detta gör att man inte får någon klar känsla av var akvariet slutar eftersom ljuset är svagt mot bakrutan. Den här effekten kan endast uppnås om djupet är stort, i mitt fall är det 55 centimeter men ännu större djup är bättre. Med hjälp av moduler i hörnen kan du skapa en effekt av att akvariet fortsätter in i mörkret mellan klipporna. Men som sagt, för att skapa denna illusion måste du ha ett ordenligt djup och ingen belysning för nära det bakre glaset. En bakgrund tycker jag du skall ha, men vilken är upp till dig. Genom att lägga ljusrampen längre fram får fiskarna dessutom ljuset på sig från rätt håll ur betraktarens perspektiv (vilket är rätt viktigt), dessutom slipper du skrapa bakrutan ren från alger så ofta.
Det kan även vara idé att ha en plansch eller annan bakgrund på en av kortsidorna. Detta gör att fiskarna känner sig lite tryggare plus att du som inredare kan inreda ända ut i kanten utan att det ser konstigt ut från sidan, du ser ju ändå inte in där. Lämplig sida för detta är den sida där du har ditt innerfilter, om du nu har ett. I mitt akvarium med malawiciklider som det finns bilder på här har jag en bakgrund som jag gjort själv. Det är en masonitskiva som jag sprayat blå och sedan sprayat lite svart också, det bidrar till skuggningseffekter tillsammans med dom som uppkommer naturligt av vattnets ytrörelse.

stenar
Foto © Tomas Wallengren
Här har jag lagt en stor platt sten direkt på frigoliten, runt omkring har jag lagt lite mindre stenar och där håller just nu många yngel till. Av någon anledning gillar många av fiskarna att glida över och hålla till runt denna sten.

Bottenmaterial
Det vi akvarister nästan uteslutande använder som bottenmaterial i våra akvarier är sand/grus. Vilken typ av sand vi använder handlar mycket om vad vi själva tycker är snyggt. En del vill ha svart sand, andra ljus. En del fiskar ser snyggare ut mot svart sand, andra inte. Det handlar egentligen mycket om smak. Däremot måste jag säga att det känns rätt fel att ha malawiciklider bland engelsk sjösten, både för att det ser konstigt ut och för att de gillar att gräva och sila sand. Det är lite svårt för de flesta cikliderna att sila engelsk sjösten.
Personligen gillar jag att blanda finare sand med lite grövre av liknande färg, det ser naturligt ut. Tänk bara på att den fina sanden kommer att hamna underst till slut, så ha inte för mycket grov sand om du skall mixa. Jag har på senare tid även börjat mixtra mer med att använda sten på större ytor direkt från botten, men mer om det under nästa stycke som handlar om stenar.

grottor
Foto © Tomas Wallengren
Här syns ingångarna till två grottor som är byggda neråt under sandnivån. Under hela denna klippa finns det gångar och fler utgångar. Ett mycket populärt tillhåll, som den mest dominante tagit till sitt. Detta är alltså möjligt genom att bygga direkt på botten innan sanden lagts i.

Att inreda med stenar
Detta är ett område som jag gillar och har mycket idéer kring. Först av allt brukar jag vilja ha frigolit i botten. Speciellt då jag haft ramakvarier som har fritt hängande botten. Frigoliten hjälper till att fördela vikten och skyddar samtidigt glaset. Jag brukar alltid börja med att bygga med stenar innan jag lägger i någon sand. Detta har många fördelar, inte minst slipper jag oroa mig för att grävande fiskar skall få ”bergen” jag byggt i gungning, allt står stadigt. Dessutom ser det mer naturligt ut när stenen sticker upp ur sanden än när det ligger ovanpå sanden.
Det som också är spännande med att bygga direkt på botten innan sand lagts i karet är att man kan bygga grottor som går neråt, jag skall förklara. Dessa grottor byggs i stort sett på samma vis man gör en torpargrund till ett hus. Du ser till att grottan är tillsluten på alla sidor så att sand inte rasar in (när du till slut lägger i sanden), men har en öppning uppåt som givetvis måste vara över sandens tänkta nivå. Med hjälp av den här tekniken kan du göra gångar som sammanlänkas under ett större stenröse, eller göra flera grottor som inte är sammanlänkande. Plötsligt har du inte bara ett stenröse med en grotta eller två, utan även ett inrett källarplan för dina fiskar. På detta sätt har jag haft två dominanta Metriaclima callainos som haft vars en grotta på vars en sida i grunden på ett stort stenröse. Uppe i själva stenröset höll andra arter till. Något jag testat är också att lägga ner lite större stenar enligt torpargrundmodellen ovan och sedan fyllt insidan med sand och på så sätt fått en del av akvariet som är högre än andra delar.
Jag har många gånger letat upp stenar som är stora och platta och ställt dem i bakgrunden. Jag har haft mycket malawiciklider de senaste åren och oftast inte haft några växter som bidrar med höjdkänsla. Då är det extra viktigt att bygga på höjden med stenar, dels i bakgrunden, men gärna något lite högre i andra delar också. Det blir snyggt!
Jag bygger ofta grottor i mängd, speciellt då jag har haft mycket mbunas, men man kan även begränsa antalet grottor till den mängd dominanta hanar man har. På det sättet kan man med rätt stor säkerhet styra var de skall hålla till. Har du endast en ciklidart som gillar grottor och du är rädd att hanen skall ge sig på övriga invånare vid lek, bygg endast en grotta eller möjligtvis två, men gör det i hörnen. Då kommer han med säkerhet hålla ett hörn som sitt revir. Såvida karet inte är för litet och hela akvariet kan bli ett passande revir. Det har också hänt.
Enstaka stenar är också snyggt att slänga ut, eller noggrant placera som revirgränser. Att försöka bygga så det ser någorlunda naturligt ut är att föredra, men naturen kan skapa alla sorters konstverk. Så var inte blyg, ta ut svängarna även om du vill vara naturlig.

klipprev
Foto © Tomas Wallengren
Mitt stora klipprev som visserligen varit med tidigare, tror jag. Men det är ett bygge jag var och är stolt över. Ett paradis för mbunas.

Yngelkassar av sten
Du plockar ungefär 10 liter rundare stenar i storlek av en halv knytnäve och lägger direkt på botten (innan sand lagts i karet) och bygger endast lite högre än sandnivån skall vara. Sen när sanden läggs i karet lägger du sanden runt stenarna, inte över, då får du ett fint ställe för yngel att växa till på. Denna ”yngelkasse” blir stor men tar inte plats från något annat. Du kan till och med ha detta som en grund till ett större stenröse. Det är dock inte omöjligt att någon grävande ciklid får för sig att lägga sanden just på din yngelkasse och på så sätt förstörs den, men men…
Man kan göra mycket kul med stenar, det är bara fantasin som sätter stop. Lite valv att simma under uppskattas ofta, även om det inte blir en direkt grotta. Ett annat stentips är att leta upp en någorlunda platt sten, cirka 10 centimeter hög. Lägg den sen platt på botten. När man sedan häller sand runt så syns bara den övre delen (isbergseffekt). Dels slipper du skaffa så mycket sand och du får även en fin ”platt” sten som lekplats eller möjligtvis en fin klippa som grund för ett större klipprev. Jag har mer och mer börjat använda denna teknik och bygger hela klippformationer direkt från botten.
Mitt senaste tillskott i stenteknik är att samla ihop mycket mindre sten, av den typ som oftast hittas vid strandkanter och är en vanlig syn i vilket sjö som helst. Storleken skall vara 3-8 centimeter i diameter ungefär. Sen lägger du bara i dem direkt på botten innan sanden lagts i och har dem istället för sand i en del av karet. Eventuellt avslutar du med att strö lite sand över så att det precis täcker botten. Att ha denna botten bredvid en lite större klippa kan bli snyggt.
Sist men inte minst när det gäller stenar anser jag och många med mig att man skall hålla sig till en typ av sten, eller i alla fall stenar som passar ihop. Att mixa en massa olika typer av sten kan bli fult. Nu menar jag framförallt de större stenarna som är grundbygget i karet.

mbunas
Foto © Tomas Wallengren
Mbunas gillar att ha smala skrevor i stor mängd att utforska.

Rötter
Rötter är ett givet inslag i många akvarier och är också ett naturligt inslag eftersom det garanterat finns gott om det i naturen, inte minst i floder och vattendrag i den tropiska regnskogen. Jag har själv sett hur träden växer både i och över floderna i dessa områden. I stora sjöar som Malawi- och Tanganyikasjön är det inte lika vanligt, men även där trillar en pinne ner i vattnet då och då på sina ställen. Många fångstplatser i dessa sjöar borde i det närmaste vara helt fria från trämaterial eftersom de är rev eller att det är en bra bit till närmsta träd. Den största anledningen till att man oftast inte har rötter i akvarier med till exempel malawiciklider är för att de sänker pH-värdet och gulfärgar vattnet, vilket inte är önskvärt i detta fall. Men har du hårt vatten är det vad jag förstår ingen fara och du kan gott slänga i en rot även i ett akvarium med malawiciklider om du vill. Själv vill jag ha kristallklart vatten för malawiciklider, därför inga rötter.
Hur som helst kan man göra mycket med rötter. Dels är det snyggt att slänga ut någon mindre rot lite tanklöst, men du kan också använda små rötter för revirgränser istället för stenar. Rötter i stort är också ett mycket bra hjälpmedel till skapa gömställen för fiskarna genom att plantera mycket växter kring en större rot, eller helt enkelt bygga ett härligt trassel av rötter. Det blir oftast väldigt läckert dessutom.
Rötter är utmärkta om du vill få lite höjd i akvariet, vilket ibland är svårt med sten. I mitt förra västafrikaprojekt hade jag en stor och hög rot med många ”armar” som lutades mot högra hörnet. Där kunde opalciklidhonan gömma sig när det blev lite jobbigt på botten. Att placera en stor rot är en konst, sätt den inte för långt fram, men den behöver inte vara i bakgrunden heller. Man får prova sig fram. Gröna växter och bruna rötter är mycket snyggt tillsammans enligt mig.

planterat akvarium
Foto © Tomas Wallengren
Lejonhuvudciklidhanen visar sig ur en av sina grottor. Att plantera tätt runt stenar och rötter tycker jag är snyggt. Just denna ciklid gillar både det väl tilltagna grottsystemet och skogen utanför.

Växter
Detta är inte mitt specialområde, men det finns en del att säga. Just nu har jag startat upp ett akvarium med fiskar från Västafrika och i det skall jag ha mycket växter. Det är första gången på många år som jag nu testar med växter i någon större omfattning. I naturen är det många gånger väldigt sparsamt med växter eller så handlar det om någon enstaka art i större mängder. När man som akvarist vill plantera kan det vara roligt att ha lite fria händer ibland, anser jag. Dessutom kan det bli lite tråkigt om man vill skapa en afrikabiotop, eftersom man inte har så mycket att välja mellan. I mitt akvarium med västafrikanska fiskar har jag just nu tagit ut svängarna ganska ordentligt när det gäller växterna, men det kommer helt säkert att justeras med tiden om jag känner mig själv rätt.
Om man nu vill ha mycket eller lite växter finns det några saker som jag tycker är bra att tänka på. Har du ett akvarium med mycket växter kan du ha ganska många arter tycker jag, 3-4 olika funkar nog bra i de flesta fall. Hur som helst, även om du har mer än så och det kan man givetvis ha, så har vi ett trädgårdsmästartips som säger att det är snyggare att plantera grupper med samma art än att sprida ut det. Dessutom ser det mer naturligt ut.
Inreder du sparsamt med växter är det helt klart lämpligt att inte ha många olika arter, det ser bara konstigt ut, då är det bättre att satsa på 1-2 arter. Mitt stora akvarium med malawiciklider är det sparsamt inrett med enbart jättevallisneria, men skulle kunna tänka mig att ha anubias också. Den gamla regeln brukar vara att stora växter längst bak och låga längst fram. Någon sanning är det nog i det, även om jag inte gillar att vara så kategorisk. Att plantera tätt runt rötter och stenar blir ofta snyggt.

västafrikaakvarium
Foto © Tomas Wallengren
Näst intill en helbild på akvariet med västafrikanska fiskar som det ser ut nu. Det kommer antagligen att försvinna en eller ett par växtarter och bli fler av några av dom som redan finns och fungerar bra.

Avslutning
Det var lite tips det, hoppas att något av detta och kanske någon bild har inspirerat dig. För jag och många av er som orkat läsa hela denna artikel gillar antagligen att inreda, och vi har förhoppningsvis det bästa framför oss. Själv vill jag allt mer skapa något som ser verklighetstroget ut, utan att nödvändigtvis vara det, men känner att jag har långt kvar i min utveckling inom detta. Det är just det som är så kul, det finns så mycket kvar att göra, man blir aldrig klar. Jag har framtill idag ägnat mig åt Malawisjön och nu börjat nosa lite på Västafrika, tänk vad mycket som finns kvar att utforska inom denna härliga hobby.

vildvuxet
Foto © Tomas Wallengren
Att få det att se lite vildvuxet ut är det jag strävar efter, även om det är osannolikt att det ser ut just så här i verkigheten.

Diskutera artikeln


Copyright © Michael Persson 1997-2015. All rights reserved.